Springen naar inhoud

- - - - -

Mars vreet gas


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 augustus 2009 - 08:52

Het methaangas in de atmosfeer van de planeet Mars wordt minstens 600 keer sneller afgebroken dan je op grond van Aardse chemische kennis zou verwachten. Dat betekent ten eerste dat het gas kennelijk ook veel sneller wordt geproduceerd dan iedereen dacht, en ten tweede dat de chemische wetenschap van beide processen de ballen snapt.

Lees meer ... C2W

Lees meer ... Allesoversterrenkunde

Lees meer ... ESA
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Maggy

  Maggy


 • >100 berichten
 • 185 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2009 - 21:50

Hoewel het slecht nieuws is voor "life as we know it", het zou kunnen wijzen op twee levensvormen die we op aarde ook kennen, met methanotrofe en metanogene metabolisme. Voor zover mij bekend zijn dat op aarde alleen bacteriŽn maar op Mars kunnen dat mogelijk nog simpeler of just complexere levensvormen zijn.

Vorming van metaan op aarde is meestal met grotere moeculen als bron, dus met energie-opbrengst voor de metanogeen. En uit verbranding van methaan valt nog meer energie te halen, kijk maar in de keuken (aardgas). Maar die grotere moleculen zijn in de regel rechtstreeks of indirect het resultaat van fotosynthese.

Dus volgens de energiehuishouding moet de metanogeen (mocht deze bestaan) of zelf in staat zijn energie op te nemen en te binden of in zijn voedsel een organisme gebruiken dat dat vermogen heeft. Als de metanogeen zich rechtstreeks zou voeden met de mechanotroof zou de energiehuishouding niet kloppen. Dus als een van de drie bestaat, geloof ik dat we dan al meteen kunnen uitgaan van ten minste drie levensvormen.

Maar ik balanceer hier een beetje op de rand tussen organische chemie, filosofie, zeer beperkte feiten en een hoop speculatie over wat mogelijk zou kunnen zijn.

Voor mensen die wel in zijn voor een sterk staaltje onzin, onder de eerste link van (C2W) staat een commentaar met een URL. Volg vooral de URL http://www.ldat.nl maar laat je alsjeblieft niet overtuigen.

#3

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2009 - 20:07

Multicellulaire (?) methaanvreters... Met mogelijke toepassing tegen het broeikaseffect. Wie weet wordt dit nog een reden om ooit naar Mars en terug te trekken.

Het is alleszins mogelijk dat op Mars bepaalde levensvormen zich in stand houden door middel van een alternatieve koolstofcyclus op basis van methaan en met zonlicht als externe brandstof. Je krijgt dan ruwweg een cyclus van methaan naar koolstofdioxide en terug, met waterstofgas als nevenproduct (dat waarschijnlijk wel in een stabielere vorm moet worden opgeslagen).

Trouwens: aardse methanogenen maken hun methaan veelal uit CO2. Hiervoor hebben ze wel een elektronendonor nodig, meestal waterstofgas.

#4

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 augustus 2009 - 21:09

De ESA lijkt de mogelijkheid van het bestaan van levensvormen op mars zeer serieus te nemen.


Mars may not be as dormant as scientists once thought. The 2004 discovery of methane means that either there is life on Mars, or that volcanic activity continues to generate heat below the martian surface.

Mars, methane and mysteries
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures