Arbo regels .. een papieren tijger ?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 83

Arbo regels .. een papieren tijger ?

Er zijn regels als het gaat om arbeidsomstandigheden , maar in hoeverre zijn deze afdwingbaar ?

Wat als een software ontwikkelaar maar een keer een half uurtje pauze krijgt en 8 uur achter een computer werkt ?

Mag een bedrijf software installeren die bijhoud hoeveel er getypt en met de muis geroerd wordt, om daar vervolgens consequenties aan te verbinden voor de mensen onder aan de "statistiek" (dus niet als pauze software)

Zijn waterkoelers verplicht in een kantoor ? of mogen die "zomaar" verwijderd worden ?

38 graden in een kantoor .. mag dat ?

Gebruikersavatar
Berichten: 375

Re: Arbo regels .. een papieren tijger ?

De regels die voortvloeien uit de Arbeidsomstandighedenwet (Arbo-wet) zijn afdwingbaar. Voor deze regels klik hier

Gebruikersavatar
Berichten: 17.659

Re: Arbo regels .. een papieren tijger ?

Arbowet is niet alles, per branche zijn er ook Arbocatalogi opgesteld c.q. in de maak. Als je als bedrijf bij een branche bent aangesloten waarvoor zo'n Arbocatalogus geldt, dan dien je je daar ook aan te houden.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Berichten: 14

Re: Arbo regels .. een papieren tijger ?

Ze zijn afdwingbaar, maar de praktijk is lastiger.

Mijn vrouw werkte jaren geleden in een bekende discount-schoenenwinkel.

Het was daar in de zomer walgelijk warm. ENkele personeelsleden vroegen aan de bedrijfsleider of er een airco kon komen. Dat kon niet, punt uit. Vervolgens kwam de arbeidsinspectie en die keurde de omstandigheden meteen af.

Vervolgens kwam er een airco, maar die mocht niet aan van de leiding. Toen één van de medewerkers dreigde de vakbond in te schakelen was de boot aan. Het was zeer ongewenst om lid te zijn van een bond, dan was je een oproerkraaier aldus de leiding. Vervolgens werd deze medewerker snel overgeplaatst naar andere filialen (liefst moeilijk bereikbare) en uiteindelijk werd zijn contract niet verlengd.

Ander voorbeeld is de kwestie van een jaar of 10 geleden, waarbij medewerksters van het concern vroegen om stoelen bij de kassa. Dat mocht niet van de directie en dat bleef zo. Niemand durfde dit toen door te zetten vanwege het hardvochtige personeelsbeleid van deze textielbaron.

Dat is dus het probleem. Je kunt uiteraard trachten de arboregels af te dwingen, maar daarmee loop je het risico dat je vervolgens onderwerp van pesterijen en zelfs ontslag (men vindt altijd wel iets) zult worden.

Zeker bij de bekende flutwerkgevers als grootwinkelbedrijven werkt het helaas zo.

Een integere werkgever zal echter uit zichzelf de arbowetgeving naleven en heeft minstens een arbocoördinator in dienst !

Reageer