Springen naar inhoud

- - - - -

Al die extra vitaminen zijn nergens voor nodig


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Lathander

  Lathander


 • >1k berichten
 • 2502 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2009 - 14:03

http://www.volkskran...gens_voor_nodig


AMSTERDAM -
De consumptie van extra anti-oxidanten om de kans op kanker of hart- en vaatziekten te verkleinen, heeft geen zin. Vitaminen in hoge doses kunnen het dna zelfs beschadigen.

Jarenlang was de boodschap dat anti-oxidanten gezond zijn. Maar deze week beschrijven Amerikaanse onderzoekers in de online versie van Nature hoe anti-oxidanten de groei van kankercellen bevorderen. Moet de boodschap de prullenbak in?

"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2009 - 16:46

Ik zie hier een gigantische "gooi alles maar op één hoop". Wat heeft eender welke vitamine B bijvoorbeeld te maken met anti-oxidanten? Dingen als polyfenolen en anthocyaninen behoren ook niet tot de vitamines maar zijn wel anti-oxidanten.

Anti-oxidanten verlagen de oxidatieve stress. Dit verhindert het ontstaan van kankers, maar helpt reeds bestaande kankers ook te overleven daar die meestal heel veel last van oxidatieve stress hebben door een snelle groei en een groot ijzergehalte. Daar staat tegenover dat anti-oxidanten in hoge concentratie en in reactie met vrij ijzer (wat bij hogere ijzerconcentratie meer voorkomt) als pro-oxidant functioneren. Het uiteindelijke resultaat is dus niet meteen duidelijk en gezien de miljarden die ermee gemoeid zijn zal het ook niet gauw duidelijk worden.

Maar feit blijft dat er in het artikel niets staat over het nut of onnut van vitamine B, D en K supplementatie (al is die laatste niet echt zo in trek), of vitamine A en C voor andere doeleinden (zoals sterken van het immuunsysteem en van bloedvaten). Een mooi misleidende titel dus.

#3

scorchingthevortex

  scorchingthevortex


 • >250 berichten
 • 347 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2009 - 17:14

Kankercellen hebben niet alleen last van oxidanten vanwege hun metabolisme maar ook vanwege het immuunsysteem die vrije radicalen juist gebruikt als afweermiddel tegen dit soort aberrante celgroei. En zijn van alle celtypen zijn kankercellen degenen die het meest vitamine C absorberen waardoor hoge doses vitamine C of E kanker juist kunnen bevorderen.

Maar dit is al eerder aangetoond, inclusief dat dit alleen optreed als er risicofactoren voor kanker aanwezig zijn, zoals roken of in het verleden blootstelling aan gevaarlijke straling of carcinogene chemicalien was opgetreden, en dan nog alleen bij grote hoeveelheden vitaminen C of E (grammen per dag).

Nu heb ik dit nieuwe artikel nog niet gelezen, wat ik zeker zal doen, maar op het eerste gezicht lijkt het me onwaarschijnlijk dat in een keer alle al aangetoonde positieve resultaten van vitaminen en (milde doses) antioxidanten onderuit geschopt zijn.

ERG misleidende titel... stomme volkskrant.

Veranderd door scorchingthevortex, 21 augustus 2009 - 17:19


#4

Snow white

  Snow white


 • >100 berichten
 • 182 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 augustus 2009 - 15:54

Klopt dat er een stuk oud nieuws in zit.

BBC Horizon maakte in 2005 (?) al een documentaire over 1) het gebrek aan effect van vitaminesupplementen en 2) de aversieve werking van een teveel aan vitaminen: klik.
I'm anemic when I'm happy. I loose my way everyday. My memories of time are empty - ML

#5

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 augustus 2009 - 23:24

Klopt dat er een stuk oud nieuws in zit.

BBC Horizon maakte in 2005 (?) al een documentaire over 1) het gebrek aan effect van vitaminesupplementen en 2) de aversieve werking van een teveel aan vitaminen: klik.

Dat is ook weer grof veralgemenen. In die documentaire hebben ze het uitsluitend over de pro's en con's van vitamine A, C en E. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, D en K worden niet behandeld. Met andere woorden: ze behandelen 3 van de 13 vitamines en noemen het een docu over vitaminesupplementen.

Vitamines hebben vaak bijzonder weinig met elkaar vandoen. De positieve en negatieve effecten verschillen drastisch onderling. Als men weet dat A en D in bepaalde dosis gevaarlijk zijn, dan kan men daar niets uit besluiten over alle andere vitamines. De documentaire zegt dus effectief alleen iets over de behandelde stoffen, of nog geen vierde van de hele groep die ze pretenderen te behandelen.

Het zijn zulke ongenuanceerde verkondigingen in de media die de anti-wetenschap onder de mensen voedt.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures