Springen naar inhoud

Vissen en magnetisme


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ensiferum

    Ensiferum


  • >250 berichten
  • 662 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2009 - 01:21

Sommige vissen kunnen een elektrische ontlading in het water rondom hen veroorzaken. Hierdoor creŽren ze een elektrisch veld, dat ze ook door middel van speciale receptorcellen kunnen waarnemen. Ze kunnen tevens een krachtige schok genereren jegens prooien of vijanden.

Maar een veranderend elektrisch veld (en dat is het bij zo'n ontlading toch wel?) induceert een magnetisch veld. Zal een vis die een krachtige schok opwekt om bijvoorbeeld een prooi te verlammen dan in de buurt van ijzeren voorwerpen hier een invloed op uitoefenen? Stel dat je, net als een sidderaal op het punt staat een vijand te verlammen, wat ijzerpoeder in het water gooit; zou je dan een beweging van deze stukjes metaal volgens het opgewekte veld moeten zien?

En zal een dergelijk magnetisch veld meer kunnen beÔnvloeden dan maar wat ijzerpoeder? Wiki maakt gewag van schokken tot 500 volt en 1 ampŤre.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures