Resin / Rosin / Turpentine

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 6

Resin / Rosin / Turpentine

We onderzoeken de commercialisering van "crude resin" (ruwe hars) uit dennebomen. Het onderzoek richt zich op de industrie die zich bezig houdt met verwerking van "rosin" en "turpentine". Zijn er mensen die zich met deze produkten bezig houden en ons van diverse informatie kunnen voorzien?

www.laboratorium.nl
Nederlandse Laboratorium Site

www.laboratorium.nl

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: Resin / Rosin / Turpentine

Rosin/resin heet in gewoon Nederlands Colofonium. Het is een hars die wel gebruikt wordt bij het maken van ambachtelijke vernissoorten, in wierook en als grondstof voor zeep. Colofonium bestaat uit de minder vluchtige frakties van ruwe naaldbomenhars.

Turpentine is hier Terpentijn. Hiermee worden de meer vluchtige fracties van naaldbomenhars (Larix, den, spar etc.) bedoeld. Het wordt voornamelijk gebruikt als medium en verdunner in olieverf, "milieuvriendelijke" natuurverfsystemen en"ouderwetse" boenwas. In de meeste gevallen is Terpentijn als oplosmiddel vervangen door terpentine dat uit aardolie gemaakt wordt.

In de praktijk worden diverse fracties en kwaliteiten onderscheiden als larixterpentijn, balsamterpentijn, terpentijnolie, gomterpentijn etc.

Kennis over het gebruik vind je o.a. bij:

- Nederlandse restauratiecentrum: http://www.restauratiecentrum.nl/

- Linova: handel in klassieke verfproducten http://www.linova.nl/hfdpag.htm

- Aquamarijn: fabrikant van "natuurverf" http://www.ursapaint.nl/aquamarijn/
β-Damascenon en maneschijn

Reageer