Springen naar inhoud

soa


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 01 juli 2005 - 09:14

hoi allemaal mijn vriendin heeft al een paar maaden een vriend en is er dus mee naar bed geweest..
ook een keer zonder condoom .. haar vriendjj heeft het eerder nog nooit gedaan is het dan tog mogelijk dat ze een soa heeft of zelfs misschien HIV
??
_________ destiny

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Cassanne

  Cassanne


 • >1k berichten
 • 1349 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 juli 2005 - 09:19

Als het vriendje de waarheid spreekt is de kans op HIV praktisch afwezig, tenzij hij een drugsgebruiker is (met spuiten).
Er zijn echter wel geslachtsziektesziektes die je op niet-sexuele wijze kunt oplopen, bijvoorbeeld herpes (koortslip, maar dan op de geslchtsorganen).

Ook als het vriendje eerder wel bijvoorbeeld orale sex met anderen had gehad (of als ze hem niet 100% op zijn woord gelooft) is een test verstandig.

(En natuurlijk nooit meer doen, al is het maar om niet zwanger te raken!)
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

#3


 • Gast

Geplaatst op 01 juli 2005 - 09:22

nee maar ze weet zeker dat haar vriend het nog nooit heb gedaan want hij is 15 en hij heeft volgens mij nog niet egt een serieuse realtie gehad ..
hij zit bij ons op school daarom weten we dat.:shock:;)
maare ik heb het al ee keer tegen haar gesegt en ze zei iedere keer ja maar ik heb tog geen soa dat voel ik gewoon maar een soa kan tog ook pas na een paar jaar symptonen gaan vertonen:S??

____destiny

#4

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 juli 2005 - 11:46

Dat klopt: van sommige SOA's merk je zelfs niet veel.. ook niet op de lange duur. Onvruchtbaarheid kan bijvoorbeeld een uitwerking zijn..
wees er bijzonder voorzichtig mee. Laat je desnoods (gratis en anoniem) testen in een ziekenhuis; in NL kan dat.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#5

lobry018

  lobry018


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2005 - 18:25

dus als ik het goed vat , kan je geen HIV krijgen als je maar met 1 persoon in bed ben geweest ( zonder condoom ) maar wel SOAs like herpes etc. kan oplopen ?

fab

#6

Comm

  Comm


 • >100 berichten
 • 128 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2005 - 19:01

Als je onveilig hebt gevreeën en denkt dat je een soa hebt opgelopen, blijf daar dan niet mee rondlopen. Soa kunnen nare gevolgen hebben. Ook ben je besmettelijk voor anderen, als je een soa-infectie hebt.

Bovendien is het risico dat je hiv oploopt groter als je al een soa hebt. Daarom is het belangrijk dat je naar een arts gaat en je laat onderzoeken. Zeg dat je onveilig hebt gevreeën, dan weet de arts dat hij je moet controleren op soa.

Op www.soatest.nl kun je voor jezelf nagaan of het zinvol is om een soa- of hiv-test te laten doen.

Voor een soa-test kun je terecht bij de huisarts. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een dermatoloog (specialist huid- en geslachtsziektenspecialist) of gynaecoloog (vrouwenarts). Het ziekenfonds vergoedt deze behandelingen.

Als je het moeilijk vindt om naar je huisarts te gaan, kun je je anoniem laten testen bij een drempelvrije soa-polikliniek, onder verantwoordelijkheid van een dermatoloog. Drempelvrij betekent gratis en anoniem soa- en hiv-onderzoek, ook als je onverzekerd bent. Je kunt er terecht zonder doorverwijzing. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn drempelvrije poliklinieken.

Bij een soa-test kun je op verschillende manieren worden onderzocht: bloed-, lichamelijk- en urine-onderzoek. Hoe je wordt onderzocht is afhankelijk van de eventuele klachten en de manier waarop je hebt gevreeën. Om je goed te kunnen onderzoeken, heeft de arts voorafgaand aan het onderzoek een gesprek met je.

Het duurt gemiddeld één tot twee weken voordat je de uitslag van een soa-test of hiv-test krijgt.

meer info http://www.soaaids.nl/index

#7

jeroentje

  jeroentje


 • >250 berichten
 • 352 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2005 - 19:19

dus als ik het goed vat , kan je geen HIV krijgen als je maar met 1 persoon in bed ben geweest ( zonder condoom ) maar wel SOAs like herpes etc. kan oplopen ?

fab


Dat zie je fout. HIV kun je ook gewoon oplopen van 1 persoon. Het aantal heeft geen invloed op de besmetting. Vertrouw je het niet, stap dan naar de huisarts. Al is het alleen maar voor je gemoedsrust.
In de onwetendheid kan men volmaakt gelukkig zijn.
Ward Ruyslinck

#8

Cassanne

  Cassanne


 • >1k berichten
 • 1349 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 juli 2005 - 21:31

Als beide personen nog maagd zijn, is de kans op HIV heel klein. Je het dan alleen hebben gekregen van besmette naalden of besmet bloed. Die kans is tegenwoordig bijna nul (tenzij je zwaar verslaafd bent).
Herpes is hetzelfde als koortslip. Als je orale sex (pijpen of beffen) hebt met iemand met een koortslip, kan je herpes als geslachtsziekte oplopen. Schimmelinfecties of blaasontsteking (hoewel geen officiele soa's) kun je ook overdragen bij onveilige sex.
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

#9

Homosapien

  Homosapien


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2005 - 08:10

Hoe krijg je een SOA / geslachtsziekte

Geslachtsziektes kun je oplopen als je onveilig vrijt. De precieze overdracht kan per geslachtsziekte (of SOA) verschillen, maar geslachtsziektes kunnen overgedragen worden bij vaginale seks en anale seks, maar ook via beffen en pijpen. Meer informatie over de overdracht van specifieke geslachtsziektes, lees je onder Welke SOA’s zijn er.

Naast overdracht via (onveilige) seks, kunnen sommige SOA ook overgedragen worden via contact met besmet bloed (bijvoorbeeld bij een bloedtransfusie, bij het gemeenschappelijk gebruik van injectienaalden of tijdens een onhygiënische tatoeage).

Als onveilige seksuele handeling wordt (onder andere) aangemerkt:

Vaginale seks zonder gebruik van een condoom (penis in vagina)
Anale seks zonder gebruik van een condoom (penis in anus)
Pijpen zonder gebruik van een condoom (penis in de mond)
Sperma in de mond of in het gezicht (ogen) tijdens orale seks
Beffen zonder gebruik van een beflapje (likken van de vagina)
Vrijen met een partner en met hulpmiddelen (hierbij kan er uitwisseling van sperma, voorvocht en afscheiding plaatsvinden via de hulpmiddelen (bijvoorbeeld een vibrator of dildo))
Mensen met een geslachtsziekte zijn meestal niet herkenbaar en veel mensen weten ook niet dat ze er een hebben. Iedereen is dus een potentiële bron van geslachtsziekten. Bij wisselende contacten is het daarom sterk aan te raden, de kans op een SOA of geslachtsziekte altijd zo klein mogelijk te maken. Dit kan al heel makkelijk, door de hierboven beschreven onveilige situaties te voorkómen.

Je kunt geen geslachtsziekte oplopen (ook HIV niet) door iemand een hand te geven of iemand een zoen te geven. Insectenbeten geven geen verhoogd risico op een geslachtsziekte. Ook de WC-bril is geen besmettingshaard. Uiteraard is het niet verstandig om op een WC-bril te gaan zitten die vol zit met bloed en sperma.

Van tongzoenen kan je overigens wel weer ziek worden: de Ziekte van Pfeiffer is daar een voorbeeld van. Pfeiffer wordt ook wel de ‘kissing disease’ genoemd en wordt met name overgedragen bij het tongzoenen.Voorkómen van een geslachtsziekte / SOA

Het voorkómen van een geslachtsziekte is al een heel eind geregeld, als je veilig vrijt (veilige seks hebt). Hieronder wordt in elk geval verstaan dat je een condoom gebruikt bij zowel vaginale seks (penis in vagina) als anale seks (penis in anus/kont). Bij anale seks moet je zelfs een extra stevig condoom gebruiken.

Lees hier alles over het gebruik van condooms.

Bij orale seks moet je ook voorzichtig zijn. Pijpen zonder condoom, betekent dat er sperma in de mond kan komen wat kans geeft op de overdracht van HIV. Ook kan er op die manier bijvoorbeeld herpes genitalis in de mond terecht komen. Bij onbeschermd beffen kan er bijvoorbeeld menstruatiebloed in de mond komen. Het likken van de anus geeft weer kans op hepatitis B. Pijpen is dus alleen veilig als je een condoom gebruikt en beffen / anuslikken is alleen veilig als je een beflapje gebruikt.

Zoenen, strelen en knuffelen hoeven niet onveilig te zijn. Schaamluis kan echter wel overspringen als er direct contact tussen het schaamhaar van de beide (sex)partners.

Kans op een geslachtsziekte / SOA

Als je onveilig vrijt heb je kans op een SOA. Echter, als je een vaste partner hebt is de kans op het oplopen van een geslachtsziekte natuurlijk erg klein. Vooral bij wisselende onveilige contacten van één of beide partijen, wordt de kans op een geslachtsziekte groot. Ook vakanties in bijvoorbeeld Salou willen nog weleens leiden tot onbeschermde, wisselende contacten.

Intraveneuze drugsgebruikers (waarbij drugs met een injectienaald in een ader wordt ingespoten) hebben meer kans op HIV doordat er bij het gemeenschappelijk gebruik van naalden bloed-bloed contact tot stand komt. Op die manier wordt HIV makkelijk verspreid. Ook prostituees én hun klanten lopen een verhoogd risico, met name verslaafde prostituees die via injectienaalden of via onveilige seks HIV oplopen.

Als erbij zowel jezelf als bij je partnerer geen sprake is van wisselende contacten, dan is de kans klein dat je een geslachtsziekte oploopt.

De kans dat je HIV oploopt via een bloedtransfusie is in Nederland heel erg klein. In andere landen, en zeker in landen op het continent Afrika, is die kans een stuk groter. Als je op vakantie gaat naar verre landen kan het dan ook raadzaam zijn om een goede verzekering te hebben in Nederland zodat je terug gevlogen kan worden. Ook het gebruik van injectienaalden is in verre landen vaak slecht geregeld. Verwacht je injectienaalden nodig te hebben, dan kun je het beste zélf verse, schone naalden meenemen op je reis.
Bron: http://www.geslachts...n/voorkomen.asp
ik weet het eigelijk ook allemaal niet hoor :S

#10


 • Gast

Geplaatst op 12 juli 2005 - 23:00

Enige tijd terug ben ik positief getest op chlamydia, wat dus betekent dat ik besmet ben. Netjes zoals het hoort, heb ik sekspartners uit het verleden hiervan op de hoogte gebracht en gevraagd of zij zich wilden testen. Nu zeggen ze het geen van allen te hebben. Ik weet dat er een kans is dat één van hen liegt, maar er is er maar één waarvan ik denk dat hij in staat is hierover te liegen en ik ben bij hem niet in de buurt geweest van zijn lichaamsvochten.
Nu heb ik wel eens gehoord dat je het ook bij je geboorte kunt meekrijgen, maar dan had ik toch op zijn minst iemand moeten hebben besmet ermee? Mijn laatste partner had niks, terwijl de kans op besmetting bij hem het grootst was vanwege veelvuldig onveilige orale seks.
Volgens mij kun je het ook dmv bloedtransfusie krijgen, maar ik heb nooit bloed gekregen, alleen maar gegeven.
Hoe groot is de kans dat je positief wordt getest maar dat er een fout is gemaakt?
Ik weet dat het ook in je keel kan zitten, als dit zo is, zie je dat dan ook bij een gewoon onderzoek? Kan één van hen het alleen in de keel hebben, zodat het met een gewoon onderzoek gemist wordt?
Chlamydia wordt behandeld met antibiotica, kan het zijn dat iemand om andere redenen een antibioticakuur heeft gehad en dat die de chlamydia ook heeft gedood?
Zoals je ziet zit ik met een heleboel vragen. Kan iemand mij helpen bij het beantwoorden?

#11

Sjeares

  Sjeares


 • >25 berichten
 • 33 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2005 - 21:54

Bij mijn oom hadden ze ook een foutje gemaakt, laat voor zekerheid nog een keer teste dan?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures