Springen naar inhoud

Werkzaamheid antidepressiva (hoe worden die onderzocht)


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Escafon

  Escafon


 • >25 berichten
 • 72 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2009 - 15:20

Toen de nieuwe ssri's op de markt kwamen werden ze flink de lucht in geprezen, mijn vraag is nu echter, hoe werden die dingen onderzocht, zijn er inderdaad flinke dubbelblinde onderzoeken gedaan, zijn die onderzoeken (onafhankelijk van de farmaceutische industrie) herhaald, en zijn die ergens te vinden?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 augustus 2009 - 16:14

Hoe medicijnen in het algemeen onderzocht worden vind je hier. Onderzoeken worden bijna altijd herhaald om meer en betere gegevens te krijgen. Er is namelijk altijd wel ets aan te merken op een onderzoek. Daarnaast komen er steeds andere inzichten door andere onderzoeken, voortschrijdende kennis van de wetenschap, verbeterde technologie etc. waardoor een bepaald onderzoek niet meer up to date is. Hier vind je bijvoorbeeld een onderzoek uit 2008 dat verschillende randomized controlled trials m.b.t. SSRI's behandelt.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

Tudum

  Tudum


 • >250 berichten
 • 412 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 september 2009 - 07:52

Hier vind je een artikel dat gaat over het onderzoek naar de werking van antidepressiva.

De farmaceutische industrie heeft iets uit te leggen: antidepressiva werken (meestal) niet beter dan placebos en dat heeft zij ook nog stilgehouden.


Niet helemaal waarnaar je vroeg, maar misschien ook wel interessant.
Vroeger Laura.

#4

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 september 2009 - 08:41

De farmaceutische industrie heeft helemaal niets stilgehouden, zoals ook in het artikel naar voren komt: verschillende onderzoeken tonen geen significant verschil in derpressieve klachten aan na SSRI's in vergelijking met placebo's bij lichte tot matige depressies. Het kn niet eens stil worden gehouden met de huidige communicatiemiddelen. Iemand die depression and SSRI googelt komt in mum van tijd op sites die beweren dat SSRI's weinig effectief zijn bij bovenstaande groepen. Zelfs op de bijsluiter van Prozac staat Indicaties: Depressie in engere zin, vooral die met vitale kenmerken. waaruit geconcludeerd mag worden dat het niet voor elk dipje toepasbaar is. Ten tweede zijn SSRI's wl nuttig bij ernstigere depressies hetgeen in meerdere onderzoeken is aangetoond.
Tenslotte houden veel onderzoeken geen rekening met 2 vormen van bias:

1) De patient van tegenwoordig weet dat er een middel is wat iets aan een depressie kan doen en vraagt daar expliciet om. Ik heb tijdens mijn huisartsstage van 6 weken veel patienten meegemaakt die zonder blikken of blozen om een antidepressivum vroegen: 'Maar dokter, heeft u daar een pilletje voor?'. Je moet als huisarts wel erg sterk in je schoenen staan om een patient die al 10 jaar bij je langskomt een medicijn te weigeren. Hierdoor denkt de patient dat de huisarts hem/haar niet meer serieus neemt. Ondanks voorlichting m.b.t. antidepressiva staan de patienten erop om het medicijn te slikken.

2) Een patient vindt zijn/haar klachten altijd ernstig -ook om uberhaupt in aanmerking te komen voor een antidepressivum-. Hierdoor zal een patient die nauwelijks objectiveerbare klachten heeft waarbij een antidepressivum wordt voorgeschreven toch in de groep lichte/matige depressies terecht komen en de onderzoeksresultaten vertroebelen. Vaak is er bij dat soort mensen ook geen organische afwijking, waardr een antidepressivum niet kn werken, terwijl ze wel als depressief te boek staan.

Kortom, de toegankelijkheid van het medicijn in combinatie met de toegenomen veeleisendheid van de huidige patient zijn debet aan de miljoenenindustrie van antidepressiva, niet omdat de farmaceutische industrie mensen een depressie aanpraat en ook niet omdat ze gegevens achter de hand houden. Een economische hoofdwet dekt de lading volledig: vraag schept aanbod. Waarom zou de farmaceutische industrie niet mogen voldoen aan die wet?
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#5

Escafon

  Escafon


 • >25 berichten
 • 72 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 september 2009 - 09:12

Het probleem zit hem dus wat mij betreft niet in de farmaceutische industrie, wel in de verhouding tussen het onderzoek door die industrie betaald en onafhankelijk onderzoek, ook wordt het gevaarlijk als de pil de plaats van andere therapie in gaat nemen wat vanwege kosten en tijd nogal verleidelijk kan zijn.

Veranderd door Escafon, 01 september 2009 - 09:23


#6

Escafon

  Escafon


 • >25 berichten
 • 72 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 september 2009 - 09:44

Interpretation: There is a lack of classic randomized controlled trials of serotonin reuptake inhibitors lasting more than 1 year for the treatment of depression. The results of our systematic review support current recommendations for 68 months of antidepressant treatment following initial recovery but provide no guidance for longer treatment.

The most widely used design is called the "discontinuation trial," a 2-phase study in which all participants are initially treated with an open (unblinded) course of drug therapy.

Tja, even gekeken bij bovenstaande links, als gesjeesde natuurkundestudent acht ik mijzelf deskundig genoeg om deze proefopstelling te beoordelen........

Veranderd door Escafon, 01 september 2009 - 09:53


#7

Escafon

  Escafon


 • >25 berichten
 • 72 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 september 2009 - 10:37

Nog eentje:

, and all trials excluded patients with suicidal ideation, one of the diagnostic criteria for major depressive disorder in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th edition.


Het is ook moeilijk te onderzoeken, ik bedoel het verhaal is nu vooral dat ze werkzaam bij ernstige vitale depressies, alle onderzoeken sluiten patienten (om overigens begrijpelijke redenen) met zelfmoordgdachten uit, Je hoeft geen psychiatrie gestudeerd te hebben om te beseffen dat dit een bepaalde selctie met zich meebrengt.


Ook interessant, en dat zou ik ook weleens willen weten hoe het zit met de meest voorkomende bijwerkingen tegen placebo.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures