Springen naar inhoud

Chemische reactie in een elektronen buis


 • Log in om te kunnen reageren

#1

byte

  byte


 • >100 berichten
 • 111 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 september 2009 - 13:01

Hallo allemaal

In een elektronen buis is het van groot belang dat binnen in deze buis vacuŁm heerst anders zou men makkelijk last krijgen van overslag.

Nu heb ik gelezen dat als je een elektronen buis een lange tijd niet gebruikt en chemise reacties ontstaan tussen de onzuiverheden van de metaal elementen (tungsteen, thorium,strontium,..) en de elementen die ze bevatten waardoor er gas moleculen vrijkomen die de plaats in nemen van het vacuŁm. en dus zo er voor zorgen dat de kans op overslag veel groter wordt.

Weet er soms iemand welke reactie er door gaat of welke gas moleculen er gevormd worden?

En kan er mij soms iemand uitleggen waarom de reactie enkel doorgaat als de elektronen buis niet werkt??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9765 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 september 2009 - 16:07

In electronenbuizen is vaak een zgn 'getter' aanwezig, een hoeveelheid reactief metaal dat reageert met ongewenste gassen in de buis (die bijv door diffusie door het glas geen komen etc). Deze getters zijn vaak aangebracht in de buurt van de anode of het filament waardoor ze tijdens bedrijf warm worden en reactiever zijn dan bij opslag.

Ik kan me zo voorstellen dat bij langdurig niet-gebruik het gas onvoldoende met de getter reageert en in de buis aanwezig blijft. Logische oplossing zou dan zijn enige tijd alleen gloeispanning aan te leggen alvorens weer hoogspanning te gebruiken als het in de buurt van het filament zit, of de anode heet zien te stoken met relatief lage werkspanning om overslag te voorkomen.

Veranderd door Benm, 07 september 2009 - 16:10

Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures