Springen naar inhoud

Lekkende batterij


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2009 - 12:56

Als een batterij (type alkaline) in een toestel aan het lekken is gegaan en de contacten zijn op sommige plaatsen volledig door de witte kristallen omgeven, kan het toestel (misschien beter gezegd: het batterijcompartiment) dan nog schoon gemaakt en hergebruikt worden? Ook heb ik gezien dat sommige niet-besmeurde contacten aan het roesten zijn gegaan (bruine en blauwe verkleuring).

Het toestel in kwestie is een paneel om elektrische schakelingen te maken, met makkelijk versteekbare kabeltjes en enkele elektrische toebehoren (weerstanden, lampjes, bel, diodes, transformators...). De batterijen hebben alleen op het houdertje (van plastic, geen idee welke), de metalen contacten en een klein deel van het kartonnen omhulsel gelekt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9763 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 september 2009 - 14:21

Lastig... wat eruit lekt is meestal kaliumhydroxide, wat in de atmosfeer redelijk snel met co2 reageert tot carbonaat. Je zou dit kunnen verwijderen met een mild zuur (azijnzuur oid), en daarna goed schoonmaken met gedestilleerd water en alcohol.

Roest is lastiger, dat moet je min of meer mechansch verwijderen en als er nog genoeg metaal onder zit nabehandelen met contactspray of iets dergelijks. Als het spul soldeerbaar is, een laagje soldeertin aanbrengen, dan kan het er wel weer even tegen.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures