Springen naar inhoud

mogelijke bijwerkingen van radiotherapie


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 08 juli 2005 - 13:56

Kan er mij iemand vertellen wat de bijwerkingen zijn van radiotherapie bij de behandeling van graves ofthalmopathie. Is er een objectieve wetenschappelijke website waar ik hierover informatie kan vinden? Ik heb er al enkele gevonden, maar ik vind ze nogal kritiekloos.

Graag uw berichten.
Bij voorbaat dank.

Dirk

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 juli 2005 - 14:46

De bijeffecten van radiotherapie zijn legio en ook goed en beschreven. Zou je een link kunnen geven van zo'n kritiekloze site, want als regel zijn medische sites vrij eerlijk op dit punt.

Een voorbeeld is deze: http://www.erasmusmc...ijwerkingen.htm

Je vind een boel wetenschappelijke data als je via www.scholar.google.com zoekt, bijvoorbeeld:

http://scholar.googl...r=&start=0&sa=N
β-Damascenon en maneschijn

#3


 • Gast

Geplaatst op 08 juli 2005 - 16:08

Beste JanMeut,

Heel erg bedankt voor je reactie, hoor, en ook voor de verwijzing naar database voor het opzoeken naar wetenschappelijke artikelen over graves oftalmopathie. Er is echter wel nog een probleem, ik kan namelijk geen Engels lezen. Ik zit dus met een handicap.

Ik had zo graag willen weten wanneer radiotherapie noodzakelijk is bij graves ofthalmopathie, wat dus de medische richtlijnen hiervoor zijn. Nog een bijkomende vraag is, die ook graag had willen weten, welke neveneffecten hieruit kunnen voortvloeien? Ik heb eens ooit ergens gelezen dat men er eventueel droge ogen, hoornvliesletsel(rontgenulcus) en chronische weefselontstekingen(radiation indused fibros of zoiets) aan over kan houden. Maar ik kan deze gegevens nergens meer terugvinden. De link naar het kritiekloos artikel evenmin. Ik zal het voortaan ergens moeten opschrijven, denk ik.

Nogmaals dank.

Dirk

#4

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 juli 2005 - 17:48

ik kan namelijk geen Engels lezen. Ik zit dus met een handicap


Dat is inderdaad een gigantische handicap bij het bestuderen van wetenschappelijke informatie. Ik ben bang dat er geen relevante Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp bestaan.

Maar wat de praktische kant betreft: de Nederlandse Vereniging van Graves Patiënten kan je ongetwijfeld helpen met het verkrijgen van deze informatie.
Hun site: http://www.graves-pa...l/ned/index.htm
β-Damascenon en maneschijn

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures