Springen naar inhoud

- - - - -

Slechte slaper, afwijking in hersenschors


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 oktober 2009 - 08:32

Slechte slapers beschikken over minder 'grijze stof' in de orbitofrontale hersenschors, boven de oogkas aan de voorkant van de hersenen. De grijze stof is een dicht netwerk van hersencellen in de gewelfde buitenste laag van de hersenen. Dit hersengebied is belangrijk voor het beoordelen van emotionele waarde, en ook van belang bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Hoe ernstiger de slapeloosheid, des te minder grijze stof, zo ontdekten de onderzoekers.

Lees meer ... KNAW
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 oktober 2009 - 10:50

Zeker een interessant onderzoek om lezen.

De onderzoekers beschouwen hun bevindingen als een doorbraak in de tot nu toe moeizame voortgang in het begrijpen van chronische slapeloosheid. Het onderzoek geeft belangrijke aanwijzingen voor het ontwikkelen van nieuwe behandelmogelijkheden van deze veelvoorkomende maar onbegrepen klacht. De groep van Van Someren probeert het onderzoek in een stroomversnelling te brengen - en daarmee behandeling dichterbij - met het te binnenkort te starten Nederlands Slaap Register (info@slaapregister.nl). Dit is een landelijk onderzoek via internet waarvoor zo veel mogelijk goede en slechte slapers worden gezocht, om af en toe thuis van achter de computer informatie te geven over hun slaap.

Toch vraag ik me af hoe men dit kan aanwenden om tot betere therapieŽn te komen... De bestaande therapieŽn richten zich al op het beter kunnen relaxeren, op slaaphygiŽne, op het doorbreken van gedachten die de slaapstoornis nog verergeren,... Dit onderzoek wijst er nu op dat er een neurologisch correlaat is voor die factoren die 'fout' lopen bij slechte slapers. Iets wat zo goed als voorspelbaar was, denk ik. En dus vraag ik me af wat men nu mťťr weet dan voordien (behalve het neurologische correlaat voor een al veel langer bekend 'minder goed' aangepast gedrag) en vooral hoe men datgene wil aanwenden voor het ontwikkelen van nieuwe en beter werkende therapieŽn....

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#3

scorchingthevortex

  scorchingthevortex


 • >250 berichten
 • 347 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2009 - 11:37

De onderzoekers vermoeden dat minder grijze stof in het onderzochte hersengebied een aangeboren eigenschap kan zijn, die het risico op het ontwikkelen van chronische slapeloosheid vergroot. Het is minder waarschijnlijk dat vermindering van de grijze stof juist een gevolg is van het slechte slapen, omdat er geen verschil werd gevonden tussen mensen die nog maar net last hadden van slapeloosheid en mensen die daar al het grootste deel van hun leven mee kampen.


Ik ben niet overtuigd van de causaliteit. Grijze stof in dat gebied neemt ook af onder invloed van stress, wat ook weer gecorreleerd is met slapeloosheid. Je kunt last hebben van toenemende stress of chaotische factoren in je leven om pas later hierdoor slapeloosheid te ontwikkelen. Misschien dat ze dit door middel van statistiek hebben uitgesloten, maar bovenstaande link vermeld dit niet.

#4

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 oktober 2009 - 13:22

Toch vraag ik me af hoe men dit kan aanwenden om tot betere therapieŽn te komen...


Niet, aangezien je verdwenen hersenweefsel niet kunt vervangen. Ik hoop van ganser harte dat dit onderzoek
de eerstkomende tijd niet in ťťn of ander weekblad of de Telegraaf verschijnt zonder enige nuance want dan zijn
de rapen gaar. 'Dokter, ik las toevallig....'. Wordt een hele karwei om aan een slapeloze patient uit te leggen dat we GEEN MRI doen en gewoon benzo's voorschrijven.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures