Beveiliging 10,5 kv net

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 242

Beveiliging 10,5 kv net

Beste mensen weer een vraagje van mij hier (omdat ik niet als een leek wil overkomen bij mijn stagebedrijf).

Ik moet mij nu bezig houden met beveiligingen in het 10,5kV net door middel van relais e.d.

Ik probeer nu de gevolgen van bepaalde fouten te snappen bij kortsluiting lukt dat wel hier zijn de volgende dingen die ik denk die van toepassing zijn bij 10.5kV:
  • Warmte ontwikkeling > smelten van isolatie materiaal
  • Warmte ontwikkeling > hele grote delta temperatuur in kleine delta tijd > explosie.
  • Ontstaan magnetische velden > componenten worden soms met krachten van honderde kilo's uit elkaar gedrukt of naar elkaar toe getrokken.
  • Gigantische stroom die gaat lopen door componenten heen > componenten raken defect.
  • wegens alle boven genoemde redenen > deel van het net kan spanningsloos raken.
dekt dit alle problemen ?

maa rmijn eigenlijke vraag gaat over lekstromen, wat zijn daar nou de gevolgen van ? buite verlies om.

De beveiligings relais worden ingesteld met een paar factoren I>> bv die is voor echte kortsluiting, I> is voor een grote stroom voor een bepaalde periode (waar wel rekening gehouden word met de aanloopstroom van motoren e.d.).

is I> misschien voor lekstroom ? en wat zijn nou DE gevolen van een lekstroom ?

nou ik hoop snel wat reacties van jullie te krijgen :eusa_whistle:

luc
HBO Elektrotechniek student 3de jaar

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Beveiliging 10,5 kv net

Wat bedoel je precies met lekstroom? Denk je dan aan een aardsluiting?

Daar wordt ook tegen beveiligd, maar levert geen directe afschakeling op.

Een aardsluiting wordt wel gedetecteerd, en er volgt ook actie op. Die actie bestaat voornamelijk uit een speurtocht waar de aardsluiting precies zit. Daarna wordt het betreffende stuk kabel buiten gebruik genomen. Een aardsluiting kan normaal gesproken uren blijven bestaan.

Berichten: 242

Re: Beveiliging 10,5 kv net

maar een aardsluiting is toch minimaal een eenfasige sluiting met aarde ? en in een 10.5kV net is dit toch zo groot dat dit toch ook in een kwestie van seconden afgeschakeld worden ?

ik weet wel dat er een gespecialiseerd relais voor is namelijk het aardfout relais maar deze heb ik nog niet ontleed op de werking ervan.

in princiepe is mij verteld dat ik me niet bezig moet houden met instellingen enzo maar het lijkt me toch wel handig dat ik weet wanneer en waarom een bepaald relais tript.

in het 10kV net kunnen de volgende relais zitten waarom van ik aan kan raden dat ze erin moeten:

Aardfout relais

Overspanningsrelais

Onderspanningsrelais

en een thermisch relais

andere toepassingen ben ik nog niet tegengekomen
HBO Elektrotechniek student 3de jaar

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Beveiliging 10,5 kv net

Het hangt er vanaf hoe het 10kV net geaard is. 10kV netten zijn altijd in driehoek geschakeld, en hebben dus geen nul. Via een z.g. sterpuntstrafo wordt een kunstmatig sterpunt gemaakt, en dat hangt op de een of andere manier aan aarde. Bij ons was het sterpunt geaard via een z.g blusspoel. Die begrensde de stroom bij aardsluiting, waardoor een aardsluiting 8 uur kon blijven staan zonder problemen. Maar er wordt wel naar gezocht, want een aardsluiting kan duiden op een defect dat op termijn kan overgaan in een kortsluiting.

Andere bedrijven aarden het sterpunt via een weerstand of direct, en dan resulteert een aardsluitig dus direct in een kortsluiting die dan ook binnen seconden wordt afgeschakeld.

In je opsomming mis ik nog de distantiebeveiliging. Dat is een beveiliging die niet alleen de kortsluitstroom meet, maar ook de spanningsdaling die daarvan het gevolg is. Daarmee wordt een inschatting gemaakt hoe ver de kortsluiting is verwijderd van het beveiligingspunt. Als de distantiebeveiliging constateert dat de kortsluiting voorbij de volgende beveiliging zit, dan wacht hij een paar seconden om die andere beveiliging de kans te geven om te reageren.

Berichten: 242

Re: Beveiliging 10,5 kv net

zou je mij ee nversimpeld rekenvoorbeeld kunnen geven van die distantiebeveiliging want ik snap het idee niet helemaal denk ik.

klopt het als ik zeg dat als de spanningsdaling bv meer als 1000 volt is (bij wijze van spreke) dat de distantiebeveiliging weet (omdat hij zo is ingesteld) dat de kortstluiting na een andere beveiliging zit en dus bijvoorbeeld 1 seconde langer wacht met het aansturen van het kortsluitrelais wat bij het distantie beiligings unti zit ?
HBO Elektrotechniek student 3de jaar

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Beveiliging 10,5 kv net

Ik kan er geen rekenvoorbeeld van geven. De beveiliging zat bij een andere afdeling. Omdat ik daar vaak mee te maken had ken ik wel de grote lijnen, maar niet de details.

Reageer