Smaak en reuk

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

Smaak en reuk

Kan iemand uitleggen hoe "G-proteïnegekoppelde receptor" in de smaakzin zorgen voor prikkeling?

Voor biologie moeten wij onderzoeken hoe de smaakt- en reukzintuigen werken. Dus alle informatie is welkom!

Alvast bedankt!

Piet

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Smaak en reuk

Wat weet je al wel? Het principe achter een Gpcr is eigenlijk altijd gelijk.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 4

Re: Smaak en reuk

Dat deze receptor een stof buiten de cel 'waarneemt' en dan binnen de cel een signaalstof geeft.

Maar hoe zorgt deze signaalstof voor een actiepotentiaal? (Wordt er een natriumkanaal opengezet of iets dergelijks?)

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Smaak en reuk

Smaak word op verschillende manieren waargenomen. Bitter bijvoorbeeld word inderdaad door GPCRs waargenomen. door de activatie van GPCRs zullen kalium ionen zich sluiten. Tevens kan het gebeuren dat er een signaal naar het ER gaat om Ca2+ vrij te maken. Dit zorgt voor depolarizatie en transmissie van het signaal.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Smaak en reuk

Het is misschien een beetje hoog niveau om in te stappen maar dit is een redelijk plaatje van een GPCR en een van de effecten die zo'n ding kan hebben op de cel. In dit geval release van Ca2+

De GPCR zelf is het ding dat zich (linksboven) 7 maal door de membraan heen vlecht (en heet daarom ook wel een 7 transmembrane receptor, 7-tmr).
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 4

Re: Smaak en reuk

door de activatie van GPCRs zullen kalium ionen zich sluiten.
:eusa_whistle: Dat snap ik niet helemaal... In rust zijn de (natrium- en) kaliumkanalen toch juist al gesloten en wordt de rustpotentiaal in stand gehouden door de Na/K-pomp, waardoor kalium naar binnen wordt verplaatst? Zo redenerend zouden het de natriumkanalen moeten zijn die open gaan, zodat de lading binnen het membraan minder negatief wordt en er een actiepotentiaal ontstaat...

Het gedeelte over Ca2+ is overigens duidelijk.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Smaak en reuk

In rust zijn de (natrium- en) kaliumkanalen toch juist al gesloten en wordt de rustpotentiaal in stand gehouden door de Na/K-pomp, waardoor kalium naar binnen wordt verplaatst? Z


Nee, er zijn altijd ionkanalen open. De Na/K-pomp is namelijk niet de enige die bijdraagt aan de rustpotentiaal.

Natrium- en kaliumlekken (met name de kaliumlek heeft het grootste effect op de rustpotentiaal, dat kun je zien aan het feit dat de rustpotentiaal nauwelijks verschilt van de kaliumevenwichtspotentiaal) spelen een grotere rol. De actiepotentiaal komt simpel gezegd tot stand door het openen van natriumkanalen en het sluiten van kaliumkanalen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 4

Re: Smaak en reuk

Bedankt, zo is het duidelijk :eusa_whistle:

Reageer