Door een kleine tegemoetkoming te doen, toch winst behalen en conflict vermijden...

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Door een kleine tegemoetkoming te doen, toch winst behalen en conflict vermijden...

Het is al langer bekend in de psychologie dat de norm van wederkerigheid een heel sterke norm is. Het gaat erom dat, als we van anderen gunsten, goederen of diensten krijgen, we ons verplicht voelen om die terug te geven.

In de marketing wordt er trouwens gretig gebruik gemaakt van dit principe: de verkoper doet als eerste een kleine tegemoetkoming, om de koper, op zijn beurt, aan te zetten tot het kopen van het product. Dit laatste doet dan dienst als de tegemoetkoming van de koper aan de verkoper.

A new study published in Economic Inquiry explores the question: "If we can make a deal, why fight?" The authors conclude that a combination of common knowledge and a common rate of time preference allow a potential loser to use small concessions to successfully appease an expected winner. Given the right conditions, small negotiated concessions can work, but in situations where clear and specific inequities exist, appeasement can be a dangerous thing.


uit:How to win by concession and avoid unproductive conflict


't Werkt natuurlijk niet altijd. Maar 't is wel de moeite waard om het te proberen, zelfs als je normaal de verliezende partij zal zijn, in de hoop dat de ander dan toch toehapt... :eusa_whistle:


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer