Springen naar inhoud

Zwarte gaten en haar aantrekkingskracht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

kleine fysicus

  kleine fysicus


 • >250 berichten
 • 382 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2009 - 08:11

Geachte collega-forummers,

Laatst vertelde mijn natuurkunde docent weer is wat. Hij vertelde dat massa massa aantrekt etc. Toen stelde ik hem de vraag, die hij tot mijn teleurstelling niet kon beantwoorden: Ze zeggen dat zelfs het licht niet kan ontkomen aan de aantrekkingskracht van een zwart gat, maar als massa massa aantrekt en licht (de fotonen en de elektromagnetische straling) geen massa heeft kan het licht toch nooit worden aangetrokken? Of heeft licht wel degelijk massa als je er de formule LaTeX bij haalt?

Bij voorbaat dank

_______________________________________________
Ik ben echter een kind van 13 jaar, dus als er dingen niet kloppen wilt u ze dan corrigeren? Bij voorbaat dank. Ik kom hier enkel om mijn kennis te verrijken en te delen met anderen.
Ik ben een kind van 13, dus als er dingen niet kloppen wilt u ze corrigeren. Bij voorbaat dank. Ik kom hier enkel om mijn kennis te verrijken en te delen met anderen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

eendavid

  eendavid


 • >1k berichten
 • 3751 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 oktober 2009 - 08:53

Merk op dat de baan van een deeltje, met een gegeven beginsnelheid, in een gravitatieveld onafhankelijk is van zijn snelheid (immers de versnelling van het deeltje is LaTeX , en LaTeX is evenredig met LaTeX ). Het is dus zeker te verwachten dat ook het massaloze licht wordt afgebogen door zwaartekracht.

#3

simp230

  simp230


 • 0 - 25 berichten
 • 21 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 21:40

Merk op dat de baan van een deeltje, met een gegeven beginsnelheid, in een gravitatieveld onafhankelijk is van zijn snelheid (immers de versnelling van het deeltje is , en is evenredig met ). Het is dus zeker te verwachten dat ook het massaloze licht wordt afgebogen door zwaartekracht


ik moet zeggen dat er nooit wat van begrijp die natuurkunde taal in combinatie met wat duur nederlandse woorden (misschien wel omdat ik dyslectie heb), maar ik dacht altijd dat licht juist wel een massa heeft omdat het lichtsnelheid heeft, en alles met de licht snelheid heeft een eindelose massa. Wat eigelijk onlogisch is omdat het dan een eindelose zwaartekracht zou moeten hebben, kan iemand dit toelichten?

mgv Simp
een zwart gat is een plek waar god door null heeft gedeelt

#4

Paul0o

  Paul0o


 • >100 berichten
 • 111 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 22:02

Je komt hier in de knoop omdat je Einstein zijn theorieŽn moet gebruik. Het gaat daar niet meer om massa's die massa's aantrekken maar om gekromde ruimte-tijd. Ik weet niet hoeveel je hier vanaf weet, dus laat ik het hier maar bij.

Licht is massaloos en om de energie van licht ( lees foton ) te berekenen gebruik je de formule E = hf. waarin h de constante van planck is en f de frequentie. E=mc≤ geldt dus niet voor een foton ( licht )

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures