Springen naar inhoud

Zintuigen, emoties en associaties


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jos

  Jos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 juli 2005 - 16:28

Ik ben op zoek naar informatie over de zintuigen op welke manier zij informatie overbrengen op de hersenen. Waarom lijkt er zo'n groot verschil te zitten tussen de vijf zintuigen. En tussen deze 5 neemt het oog ook nog een bijzondere plaats in. Waar de andere zintuigen meer te maken hebben met emoties/gevoel, lijkt het oog zich meer bezig te houden met concrete informatie, over bijvoorbeeld de omgeving.

Ik had bedacht dat de volgende zaken ermee te maken zouden kunnen hebben:

- het oog is 'nieuwer' dan de andere zintuigen en dus moderner. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal zenuwcellen in vergelijking met het oor (vele miljoenen tegenover een paar duizend)
- beeld heeft per definitie meer 'parameters' en kan dus meer informatie overbrengen
- door de huidige maatschappij is de mens van jongs af aan getraind in het waarnemen van beeld en vinden we dit de meest logische wijze om informatie over te brengen

Zomaar een paar gedachten over deze kwestie. Graag zou ik van jullie andere inzichten horen. Misschien zijn er dingen waar ik nog helemaal niet aan gedacht heb, of misschien vinden jullie dat ik ergens helemaal fout zit... Laat het me weten!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

I love stars

  I love stars


 • >25 berichten
 • 97 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 juli 2005 - 17:33

Ik zal mijn ervaringen met zintuigen opschrijven.

Oor = horen -> het hoort geluid. Je hoort verschillende toonhoogtes sommige zijn irritant. Dit vind je waarschijnlijk qua bescherming van je lichaam, want niet alle toonhoogtes zijn goed voor de mens.
Je hoort ook verschillende geluidssterktes , ook hier zijn sommige geluidssterktes irritant. De zelfde reden geld ook hier. Het is volgens mij wel eens voorgekomen dat iemand bij een hard popconcert dood neer is gevallen. (door het geluid dan hč :wink: )

Neus = ruiken dit zintuig werkt met veel ervaring. De geur van iets wat je vies vind, zal je als je vies bestempelen. Ik proef datgene dan ook echt in mijn mond , waardoor ik bijna moet kotsen.
Oftewel de geur van iets kan je ook in je mond proeven , mits je weet hoe het smaakt.
Geur schijnt ook bepalend te zijn bij het proeven , waarom dat zo is weet ik niet.Ik stop nu ff omdat, ik moet gaan. Ik vul het later wel aan.

#3


 • Gast

Geplaatst op 14 juli 2005 - 21:41

Alle zintuigen hebben hun eigen plekje in de cortex, het nieuwste deel van de hersenen, dat alles bewust verwerkt. Maar terwijl de informatie naar de cortex gaat, gaat het gelijktijdig ook naar de amygdala, een amandelvormig deel van het limbisch systeem, dat evolutionair veel ouder is dan de cortex en naast emoties ook een rol speelt bij het geheugen. Dit laatste stukje zorgt dat mensen snel kunnen reageren wanneer gevaar dreigt. De verwerking in de cortex zorgt ervoor dat je op de juiste manier reageert en dat verschilt per persoon. Het heeft te maken met je persoonlijkheid en je persoonlijke ervaringen. Voor zover ik weet kunnen alle zintuigen even sterk gevoelens oproepen en neemt niet het oog, maar de neus een bijzondere plaats in, omdat ze de laatste jaren steeds vaker zien dat de neus een heel belangrijke rol speelt bij het oproepen van emoties. Bovendien is de neus het enige orgaan dat niet gesplitst is in zijn route naar de cortex.

#4

Jos

  Jos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 juli 2005 - 07:49

Ik bedank jullie voor de reacties!

Volgens Gast neemt de neus een bijzondere rol in wat betreft het oproepen van emoties. Dit kun je vaak zelf ervaren: je ruikt bijvoorbeeld koemest en je denkt aan die ene situatie, inmiddels jaren geleden, dat je met je vader op vakantie door het Friese landschap fietste.

Het oor kan volgens mij een soortgelijke rol spelen. Een bepaald geluid kan snel worden geassocieerd met een bepaalde sfeer, een emotie. Ieder mens herkent bijvoorbeeld vrolijke muziek of een duister geluid. Hier lijkt het dus niet zozeer te gaan om concrete herinneringen, maar om een bijna universele geluid/emotie-binding. Dit zal per persoon en cultuur uiteraard verschillen, maar ik ben ervan overtuigd dat er grote overeenkomsten zijn.

Het oog lijkt dus wel een bijzondere rol te spelen. Het oog speelt een belangrijke rol in het waarnemen van de omgeving. Je kijkt naar een ruimte en bepaald hoe groot deze is en hoe dicht je bij een wand bent. Of misschien zie je wel een roofdier dat in de buurt rondsluipt. De mens kan voor dit soort informatie te weinig vertrouwen op andere zintuigen dan het oog. Dit zal voor andere dieren anders zijn, maar de mens hoort iets verdachts en gaat dan kijken.

Maar waarom zijn mensen zo visueel ingesteld? Waarom heeft de evolutie gekozen voor het oog als belangrijkste zintuig? Kijk maar naar onze taal, er wordt om de haverklap verwezen naar het oog en het beeld, terwijl dat in de betreffende situatie vaak niet eens relevant is; 'zie je wel' als iemand zijn gelijk wil halen, 'wat is jouw visie hierop' wanneer je wilt weten hoe iemand anders erover denkt...

En denk eens aan je verbeelding... Als je je iets voorstelt, zie je allerlei beelden. Maar ruik je ook iets? Of zijn er geluiden? Of het ophalen van een herinnering; als mensen zich iets heel erg hard proberen te herinneren, wenden ze vaak hun blik af en kijken ze of ze in hun hoofd een 'beeld' kunnen vinden.

Ik kan natuurlijk alleen maar uitgaan van mijn persoonlijke ervaring, maar ik heb de indruk gekregen dat bovenstaande voor heel veel mensen geldt.

Ik begin me nu trouwens af te vragen op dit topic beter in biologie past..? Is het toegestaan daar hetzelfde topic te starten en vervolgens te linken?

#5

Stephaan

  Stephaan


 • >250 berichten
 • 866 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juli 2005 - 08:36

Jos,
Toen ik je zin las "Waarom lijkt er zo'n groot verschil te zitten tussen de vijf zintuigen", dacht ik onwillekeurig aan iets wat ik ooit in een wetenschappelijk tijdschrift las. Het ging er over wat de minimale hoeveelheid energie is die door het oog en door het oor nog kunnen waargenomen worden. Die minimale hoeveelheid lichtenergie en geluidsenergie bleken na zorvuldige metingen dezelfde zijn. IK weet niet meer hoeveel dat was en in welke eenheid ze uitgedrukt was. Maar voor de auteur ging het er vooral over dat die gelijkheid tussen die zintuigen bestond.

#6

Jos

  Jos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 juli 2005 - 09:18

Ja, het ging me ook vooral om het verschil tussen het oor + oog en de overige zintuigen. Misschien had ik dit niet duidelijk gemaakt.

Ik kan me nog niet zoveel voorstellen bij wat je zegt, ik zal eens wat opzoeken.

#7

Stephaan

  Stephaan


 • >250 berichten
 • 866 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juli 2005 - 09:28

Jos,
Ik vond je wel duidelijk, hoor . Mijn opmerking was niet bedoeld je tegen te spreken .
Die gelijkheid waarover dat artikel ging, was dat het stilste geluid dat we nog net kunnen horen en het zwakste licht dat we nog juist kunnen zien precies een gelijke hoevellheid energie vertegenwoordigen. Ik meen me nog te herinneren dat het over gelijke energiedichtheid ging.
Veel geluk bij je verdere opzoekingen

#8

Henriette

  Henriette


 • >250 berichten
 • 579 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juli 2005 - 20:28

Voor zover ik weet kunnen alle zintuigen even sterk gevoelens oproepen en neemt niet het oog, maar de neus een bijzondere plaats in, omdat ze de laatste jaren steeds vaker zien dat de neus een heel belangrijke rol speelt bij het oproepen van emoties. Bovendien is de neus het enige orgaan dat niet gesplitst is in zijn route naar de cortex.


Hier heb ik ook van gehoord inderdaad! Heel boeiend. In een nascholing over hoe je mensen benadert met een zeer laag cognitief niveau (ontwikkelingsleeftijd van onder een jaar ongeacht de biologische leeftijd) kwam ter sprake dat de reuk heel primaire reacties oproept.
Wat hierbij ook bijzonder is is de reactie op (overigens reukloze) feromonen.

Henriette

#9

Jos

  Jos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2005 - 13:22

Ik ben al op zoek geweest naar de ontwikkeling van de zintuigen in de loop van evolutie, heb hier tot nu toe weinig over gevonden. Wat me in geval duidelijk lijkt, is dat het reukvermogen eerder is ontwikkelt dan het oog en daardoor oudere hersendelen aanspreekt en zich dus meer richt op emoties dan op het denkproces. Daarnaast onderscheid de neus zich van de 'lagere' zintuigen doordat op afstand informatie kan worden verkregen over de omgeving. Heel nuttig om te overleven, lijkt me. Bovendien is de 'informatiedichtheid' van geur per definitie hoger dan bijvoorbeeld gevoel; met de huid kun je warm, koud, pijn of 'zacht' ervaren. Met de neus kun je volgens mij vele duizenden nuances waarnemen. Bovendien kun je hier nog etiketten aanplakken (lekker, vies etc) en -heel belangrijk- gevaarlijk/giftig of schadeloos.

Kortom, de neus is een lager zintuig dan het oog en de neus, maar voor het waarnemen van de omgeving (en dus misschien voor de algehele perceptie) weer belangrijker dan smaak en gevoel.

Ik heb zo goed als geen theoretische basis voor dit soort theorieën (gissingen eigenlijk), dus als ik uit mijn nek ***, zeg het alsjeblieft!

#10

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2005 - 13:37

De zintuigen hebben namelijk een doel: overleven. Beter gezegd: hulpmiddelen om te overleven.

Ogen: zien, om je omgeving af te tasten.
Oren: horen, om trillingen uit je omgeving op te vangen.
Neus: reuk, om stoffen te herkennen
Tast: voelen, om voorwerpen vast of juist niet vast te pakken.
Tong: proeven, om stoffen te beoordelen die nodig zijn voor alle organen in het lichaam.

Deze zintuigen vangen prikkels op verstuurt en ontvangt door de hersenen. Aangezien elke levend organisme zichzelf in leven houdt, dient het te weten wat giftig is en juist niet. Dit verschilt per organisme en individu. Een vlieg kan het lekker vinden om in uitwerpselen voedingsbronnen te halen, terwijl een appel waar vintamines in zitten goed is voor o.a. de mens.

#11

Jos

  Jos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2005 - 14:40

Nog even over de neus:

Ons gevoelsleven is van oudsher geworteld in het reukvermogen of, om preciezer te zijn in de cellen in het reukcentrum, die geuren opnemen en analyseren. Elke levende entiteit of deze nu voedzaam is of giftig, een seksuele partner, een jager of een prooi, heeft een kenmerkende moleculaire signatuur die meegedragen kan worden op de wind. In primitieve tijden was de reuk het voornaamste zintuig tot overleven.

En verder...


#12

Chriis

  Chriis


 • >250 berichten
 • 664 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2005 - 20:23

Een paar dingen die ik bedacht heb, waarom het oog het 'favoriete' zintuig is:

- het oog is het meest 'actief', het is goed te richten (het oor ook maar minder precies).
- er is altijd licht, iig overdag maar snachts slapen we, het oor is er afhankelijk van dat het object wel geluid maakt, dingen kunnen we wel altijd zien.
- er valt meer info te halen uit het licht dan uit het geluid.
- het oog reikt heel ver
- ooit wel eens een hut gebouwd met je ogen dicht?
- de mens is een 'jager', het is belangrijk om de positie goed in te schatten, diepte te zien, en onszelf te verstoppen
- we kunnen dingen langdurig bekijken, van alle kanten

Volgens mij is het aanzicht van objecten meer constant, dan bijvoorbeeld het geluid dat ze maken. Het geluid is meer 'alleen' afhankelijk van emotie: krijsen, lachen, brullen, etc. ?? Daarom is het makkelijker om begrippen te visualiseren, ipv ze met een geluid te vebinden.

Misschien dat deze dingen je helpen. :shock:

#13


 • Gast

Geplaatst op 25 juli 2005 - 08:53

Ja, dank je.

Je zegt dat het voor het gehoor belangrijk is 'dat het object wel geluid maakt'. Je vergeet volgens mij dat bijvoorbeeld de vleermuis 's nachts volledig afhankelijk is van zijn gehoor. Hij wacht niet tot iets geluid gaat maken, maar gebruikt zijn eigen 'stem' om golven te laten weerkaatsen. Op deze manier kan hij heel nauwkeurig bepalen waar bepaalde objecten zich bevinden en hoe groot ze zijn. Blinden doen natuurlijk hetzelfde: ze tikken met hun stok om zo via de akoestiek te weten komen hoe de ruimte eruit ziet.

Toch begrijp ik wel dat het handiger is om door lichtweerkaatsing objecten in de ruimte waar te nemen. Wat ik nog steeds niet helder heb, waarom ik dit handiger vind!

#14

Jos

  Jos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 juli 2005 - 09:47

- het oog is het meest 'actief', het is goed te richten (het oor ook maar minder precies).

Een voordeel van het oor is misschien juist dat het 260graden in de rondte werkt: je hoeft je best niet te doen om iets te horen, het geluid komt wel naar jou toe

- er is altijd licht, iig overdag maar snachts slapen we, het oor is er afhankelijk van dat het object wel geluid maakt, dingen kunnen we wel altijd zien.

Eigenlijk is er altijd en overal geluid, het lijkt me gewoon een gebrek van het gehoor dat we niet in staat zijn om alles te horen en door de akoestiek te bepalen hoe de ruimte eruit ziet

- het oog reikt heel ver

In theorie slechts tot de horizon :shock: Hier heb je wel een punt, geluid moet wel erg luid zijn om een grote afstand te overbruggen zonder te vervormen. Voordeel is echter dat geluid deels langs en door objecten kan reizen.

- ooit wel eens een hut gebouwd met je ogen dicht?

Lijkt me heel moeilijk, maar is dat wellicht omdat ik een mens ben? Als ik een neushoorn was met handen - en behoefte had aan een huis - zou dit misschien al veel makkelijker zijn.

- de mens is een 'jager', het is belangrijk om de positie goed in te schatten, diepte te zien, en onszelf te verstoppen

Daar heb je een punt, praktisch gezien is het handig om hierbij te zien

- we kunnen dingen langdurig bekijken, van alle kanten

Ook een punt, met het oog kunnen we bijvoorbeeld goed details van een bepaald oppervlak waarnemen

#15

Chriis

  Chriis


 • >250 berichten
 • 664 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 juli 2005 - 11:01

Een vleermuis is een nachtdier, een mens produceert geen 'sonargeluiden'.
Dolfijnen vind ik het beste voorbeeld van dieren die een hoog ontwikkeld zintuig hebben dat niet op het zicht werkt. Deze dieren hebben dit misschien omdat ze ook in troebel water moeten leven, dieren onder het zandoppervlak willen localiseren, de mens heeft hier niet zoveel last van, hooguit af en toe wat mist.

- het oog is het meest 'actief', het is goed te richten (het oor ook maar minder precies).

Een voordeel van het oor is misschien juist dat het 260graden in de rondte werkt: je hoeft je best niet te doen om iets te horen, het geluid komt wel naar jou toe

Idd een voordeel van het oor, maar om iets precies te lokaliseren lijken onze ogen toch beter, vooral als het 'stil' is. En ik blijf erbij: niet alles produceert (constant) geluid.

- er is altijd licht, iig overdag maar snachts slapen we, het oor is er afhankelijk van dat het object wel geluid maakt, dingen kunnen we wel altijd zien.

Eigenlijk is er altijd en overal geluid, het lijkt me gewoon een gebrek van het gehoor dat we niet in staat zijn om alles te horen en door de akoestiek te bepalen hoe de ruimte eruit ziet

Geen geluid hoeven produceren lijkt me ook energie efficienter -> licht. Het lijkt me ook lastig jagen als je constant met een stok moet timmeren om de acoustiek te horen.
Kan jij het verschil tussen een appel en een peer horen? Heb jij je nooit afgevraagd waarom een vleermuis niet stopt voor een rood stoplicht?
Objecten onderscheiden zich het meest in hoe ze licht weerkaatsen, en zijn het meest constant hieronder. Dus concepten kun je het makkelijkst visualiseren.

- het oog reikt heel ver

In theorie slechts tot de horizon :shock: Hier heb je wel een punt, geluid moet wel erg luid zijn om een grote afstand te overbruggen zonder te vervormen. Voordeel is echter dat geluid deels langs en door objecten kan reizen.

Daarom hebben we ook nog steeds oren, het is niet zo dat we alleen ogen hebben, de zintuigen vullen elkaar aan. Als je een speer wilt gooien hoor je niet of er een boom tussen staat (misschien af en toe wel maar ik blijf niet bezig ;) )

- ooit wel eens een hut gebouwd met je ogen dicht?

Lijkt me heel moeilijk, maar is dat wellicht omdat ik een mens ben? Als ik een neushoorn was met handen - en behoefte had aan een huis - zou dit misschien al veel makkelijker zijn.

Volgens mij blijft het moeilijk gereedschappen te gebruiken zonder zicht.

(Ik heb soms het idee dat de evolutie toch een soort toekomst visie heeft, maar dat is nog geen wetenschap).

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures