Springen naar inhoud

- - - - -

Geen last meer van slaaptekort


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Lathander

  Lathander


 • >1k berichten
 • 2502 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 oktober 2009 - 14:00

http://www.nwo.nl/nw...ges/NWOA_7X3CX5Onderzoekers ontdekken enzym dat effecten van slaaptekort veroorzaakt

Er is hoop voor mensen die wel eens een nachtje te veel doorhalen, of die 's nachts door hun kroost worden wakker gehouden. De nare effecten van een nachtje te weinig slaap - vergeetachtigheid, een beperkt leervermogen - kunnen worden tegengegaan door de concentratie van een enzym in het brein te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van Rubiconwinnaar Robbert Havekes en zijn collega's dat op 22 oktober wordt gepubliceerd in Nature.

"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

scorchingthevortex

  scorchingthevortex


 • >250 berichten
 • 347 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 oktober 2009 - 18:04

Wordt er nou serieus gesuggereerd dat alle negatieve effecten van slaaptekort neerkomt puur op de verhoogde activiteit van een enkel enzym? En dat slaaptekort opgelost wordt door dit enzym tegen te gaan? :eusa_whistle:

Het moet haast wel aan de journalist liggen, in welk geval dit echt slecht geschreven is.

Veranderd door scorchingthevortex, 23 oktober 2009 - 18:06


#3

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 23 oktober 2009 - 19:12

Wordt er nou serieus gesuggereerd dat alle negatieve effecten van slaaptekort neerkomt puur op de verhoogde activiteit van een enkel enzym? En dat slaaptekort opgelost wordt door dit enzym tegen te gaan? :eusa_whistle:

Terechte opmerking!

De onderzoekers blokkeerden de activiteit van het enzym PDE4 en ontdekten dat de effecten van het slaaptekort hierdoor werden tegengegaan. Verhoogde PDE4-activiteit bleek de werking van cAMP te blokkeren als gevolg van slaaptekort. Daardoor werden er minder nieuwe verbindingen aangemaakt of versterkt in de hippocampus. Het is de eerste keer dat het is gelukt om de synaptische plasticiteit (het vermogen om nieuwe verbindingen te ontwikkelen en te versterken) te 'redden' van het slaaptekort.

De eerste grote beperking staat eigenlijk al in het artikel zelf. Men spreekt hier van 'de effecten van slaaptekort', maar men heeft het eigenlijk enkel over de verminderde geheugenwerking bij muizen.
Als we de muizen nog even buiten beschouwing laten, dan nog, worden er nog andere effecten vermoed/ aangetoond bij chronisch slaaptekort dan enkel en alleen een verminderd geheugen...
Chronisch slaaptekort wordt ook gelinkt aan diabetes, depressie, meer ongevallen, obesitas, hypertensie,... En als die zaken inderdaad allemaal samenhangen met chronisch slaaptekort, dan denk ik niet dat deze allemaal te verklaren zijn door dat ene enzym dat mee instaat voor een beter geheugen.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures