Springen naar inhoud

Fybromyalgie


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 15 juli 2005 - 20:23

Ik ben op zoek naar feiten en theorieŽn over fybromyalgie.

Ik weet dat de theorieŽn die mensen met fybromyalgie aanhangen doorgaans zeer sterk afwijken van die van medici en dat die weer sterk afwijken van die van psychologen.

De reden dat ik deze vraag in het psychologie forum stel en niet in het medische, is dat ik zelf geloof dat de pijnklachten vaak een psychologische functie hebben, maar dat de wijze waarop medici dit naar patiŽnten benoemen: 'het zit tussen je oren' vaak in het verkeerde keelgat van de patiŽnt schiet. De patiŽnt voelt namelijk wel degelijk die pijn en de opmerking dat het tussen de oren zou zitten wordt door patiŽnten vaak geÔnterpreteerd als het sugereren van simulatie of inbeelding.

Dit is wat ik weet, of denk te weten:
In eerste instantie werd fybromyalgie gezien als modeziekte en dit maakte dat patiŽnten vaak helemaal niet serieus werden genomen. Kritiek hierop maakte dat er teveel aandacht voor het medische (dat nooit gevonden kon worden) kwam en het psychologische werd verwaarloosd. PatiŽnten houden zich vaak hardnekkig vast aan de term 'weke delen reuma' omdat ze dit makkelijker naar buiten toe kunnen communiceren en misschien ook omdat dit het meest de illusie geeft van een voornamelijk medische aandoening. Revalidatietherapie gericht op een goede balans tussen spanning en ontspanning, het aansterken van de spieren en voldoende aandacht voor de psychologische aspecten kan effect hebben op de kwaliteit van leven, maar de pijn gaat vrijwel nooit helemaal weg.
Sommige specialisten hebben de ervaring dat patiŽnten na het krijgen van de diagnose fybromyalgie vaak meer klachten ervaren dan ze daarvoor hadden (prof.dr. Hans Rasker & drs. Ingvar Hazemeijer).

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Lloxoden

  Lloxoden


 • >25 berichten
 • 32 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2005 - 20:30

Alles is energie. Bij fybromyalgie is de energie verstoord, er lekt steeds energie weg, waardoor een groot energiegebrek ontstaat. De energiereserves raken op en worden niet meer aangevuld. Dat heeft een storing in de bloed- en energiecirculatie tot gevolg en dus ook een gebrek aan een goede zuurstofverdeling. Dit alles heeft invloed op de hormonen en de organen. Het lichaam raakt in de war en er ontstaan allerlei lichamelijke ongemakken.http://www.arovital....bromyalgie.html


Dit is wat ik in eerste instantie gevonden heb over fybromyalgie, een stuk toch ... site is een beetje onduidelijk

#3


 • Gast

Geplaatst op 16 juli 2005 - 07:53

Ik heb het gelezen. Heel interressant, maar wat ik me afvraag: is dit wetenschappelijk onderbouwd of is het reclame voor arovital? Heb jij onderzoek kunnen vinden naar het verband tussen bloed- en energiecirculatie en fybromyalgie?

#4


 • Gast

Geplaatst op 15 augustus 2005 - 22:35

Hallo,

Ik denk dat fibrmyalgie niet psychisch is maar ook geen echte lichamelijke ziekte. Volgens mij is het wel degelijk lichamelijk maar ligt de oorzaak anders. Een revalidatiearts zei eens dat het kan ontstaan na langdurig slaaptekort (jarenlang) langdurige lichamelijke of psychische stress. Het zou iets te maken hebben met uitputting van de bij nieren volgens hem. Er speelt volgens mij wel een psychische component mee dwz dat mensen in het oude (lichamelijke) gedrag vaak onbewust blijven hangen en het zodoende in stand houden. Men is zich niet bewust van de lichamelijk en geestelijke "programering" die men heeft. Men verkeert doorgaans dus in een fase van overbelasting en uitputting , die in sommige gevallen niet meer (helemaal) te herstellen is. Het is dus absoluut lichamelijke pijn en vermoeidheid maar er is geen lichamelijke afwijking verantwoordelijk voor.

#5

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 augustus 2005 - 14:05

Hier wat Engelse links. Daat geeft ook meteen een inzicht in de benamingen, nu en voorheen, voor je verdere zoektocht. :wink:

http://www.mayoclini...2FD1&dsection=1

http://www.fibromyal...a_syndrome.html

http://www.afsafund.org/updates.htm
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

#6


 • Gast

Geplaatst op 03 oktober 2005 - 19:52

Fybromyalgie valt onder de somatoforme stoornissen NAO.

Echter een arts aan het LUMC (ben zijn naam vergeten) doet onderzoek naar een mogelijke genetische component voor deze aandoening en hij schijnt resultaten te hebben.

Men is er dus nog niet uit...

Bij elke aandoening speelt psyche een rol, ook bij kanker.
Daarnaast zie je vaak comorbiditeit van somatoforme stoornissen met persoonlijkheidsstoornissen en dat kan aanleiding geven tot het idee dat de aandoening ontstaat als een afweerreactie.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures