Springen naar inhoud

[chemie/fysica] koelkast


 • Log in om te kunnen reageren

#1

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 november 2009 - 10:11

Werking
Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding circuit warmtepomp Het "hart" van een koelkast is een warmtepomp: de koelende werking berust op de verdamping van een vloeistof, waarbij verdampingswarmte aan de omgeving (de verdamper) wordt onttrokken. De damp wordt in een compressor weer samengeperst en daarna vloeibaar gemaakt onder het vrijkomen van warmte die aan de achterkant van de koelkast via een buizenstelsel in de vorm van een rooster (de condensor) aan de omgeving wordt afgegeven. Aanvankelijk werd als koudemiddel ammoniak, zwaveldioxide of methylchloride gebruikt, later veelal chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK's) zoals Freon R-12, R22, R502. Toen men zich bewust werd van de schadelijke werking hiervan op de ozonlaag is er gezocht naar alternatieven, en werden CFK's onder invloed van het Montreal-protocol uitgefaseerd. Tegenwoordig wordt daarom gebruikgemaakt van andere koudemiddelen, HFK's waterstoffluorkoolstofverbindingen zoals Suva R-134a en alkanen zoals propaan. De nu nog alom gebruikte term "freon" voor koudemiddelen is sinds de invoering van de HFK's niet meer correct.

(wikipedia)

Ik begrijp niet hoe dit nu zit...

Hoe kan een warm voorwerp in een minder warme omgeving warmte eraan onttrekken, hoe kan een koud voorwerp in een warmere omgeving 'koude' onttrekken? Hoe komt dat de druk geen warmte genereert die de ontstane 'koude' teniet doet?
Kan iemand me hierbij helpen? Erg bedankt!

Veranderd door In fysics I trust, 07 november 2009 - 10:12

"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 november 2009 - 11:23

Wat jij meent is niet wat er gebeurt.
De groene luchtstroom (in de koelkast) wordt afgekoeld door verdampend propaan (of wat dan ook) bij lage druk. Die propaandamp wordt vervolgens gecomprimeerd tot de druk hoog genoeg is om de propaan te kunnen condenseren tegen de rode buitenluchtstroom in het rooster aan de achterzijde van de koelkast. De gecondenseerde propaan wordt vervolgens via een expansieventiel in druk verlaagd en verdampt dan weer om de groene lucht te koelen.
Hydrogen economy is a Hype.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures