Springen naar inhoud

- - - - -

Slagaders pompen met het hart mee


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 november 2009 - 10:50

Eeuwenlang dachten wetenschappers dat het hart in zijn eentje bloed door ons hele lichaam pompt. Nu blijkt dat ook de slagaders een actieve bijdrage leveren aan de pompbeweging. Dit nieuwe inzicht geeft ons een andere kijk op de bloedsomloop en onze bloeddruk.

Lees meer ... Kennislink
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 15 november 2009 - 15:10

Is dit gewoon geen ander labetlje hangen aan de compliantie van de arterien? Als het hart pompt, wordt de diameter van de grote arterien wat groter (compliantie). Daalt vervolgens de druk doordat het hart in de diastolische fase komt, zal de diameter weer wat afnemen. Door deze afname zal er extra druk op het bloed komen en omgekeerd; extra druk van het bloed op de vaatwand (bloeddruk).

Artsen moeten een bloeddrukmeting voortaan anders interpreteren en daarbij rekening houden met zowel de druk vanuit het hart als de toegevoegde druk vanuit de slagaders.


De bloeddruk is de resultante van deze eigenschap en de pompkracht van het hart. Vandaar dat mensen met atherosclerose van de grote arterien een geisoleerde systolische hypertensie hebben; de diameter van de arterien wordt namelijk minder groot tijdens de systole. Volgens mij is een andere interpretatie dus helemaal niet nodig.

Ook medicatie voor hoge bloeddruk (of een andere hartziekte) moet opnieuw onder de loep worden genomen. Heeft het middel direct effect op het hart zelf of werkt het door druk vanuit de slagaders te remmen?


Dit is moeilijker doen dan het daadwerkelijk is. Uiteindelijk gaat het om de bloeddruk. Of de bloeddruk verhoogd is door de verminderde compliantie of een verstoorde volumehuishouding is niet écht relevant. Als de bloeddruk maar zodanig wordt gereguleerd dat de kans op hart- en vaatziekten en orgaanschade minimaal is. Hierbij natuurlijk wel rekening houdend met de oorzaak, maar dat gebeurt al.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures