Springen naar inhoud

Negatieve potentiŽle energie in elektrisch veld


 • Log in om te kunnen reageren

#1

milesflamius

  milesflamius


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 november 2009 - 01:30

Dit begrijp ik niet helemaal:

volgens de formule voor het berekenen van de potentiŽle elektrische energie in een lading ( (k*Q1Q2) / r ) geldt dat als de veldlading of de lading in kwestie negatief is, de potentiŽle energie ook negatief is.

Nu meen ik dat de de potentiŽle energie in een lading gelijk is aan de arbeid die geleverd moet worden door de coulombkracht om die lading te verplaatsen naar het punt in het elektisch veld met de laagste potentiaal.

Aangezien arbeid pas negatief is als er sprake is van een verplaatsing in de tegengestelde zin van de kracht, hoe kan de potentiŽle energie dan negatief zijn als de lading altijd verplaatst wordt in de zin van de coulombkracht (en de arbeid dus positief zou moeten zijn!)? :eusa_whistle:

Alvast bedankt voor hulp bij deze vraag

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Overdruk

  Overdruk


 • >100 berichten
 • 214 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 november 2009 - 02:13

Die formule voor potentiŽle elektrische energie is, zoals je zelf kan zien, voor als er nog een tweede puntlading aanwezig is...
Een negatieve potentiŽle energie betekent dat beide ladingen elkaar aantrekken, de ladingen zijn dan tegengesteld, en bij een positieve energie geldt dan het andere...

De potentiŽle energie van 1 puntlading in een systeem is immers nul.

In jouw geval is het de pot. energie t.o.v. 1 bronlading ... de arbeid die men moet uitoefenen om een deeltje die afgestoten wordt van de bronlading naar de bronlading te brengen is wel duidelijk positief, maar de arbeid die men moet leveren om een deeltje die aangetrokken wordt te verplaatsen naar de bronlading is negatief: men moet geen arbeid leveren, de energie wordt al geleverd door de Coulombkracht, daarom negatief: je moet zelf niks leveren, je 'krijgt' ze...

De elektrostatische potentiŽle energie is dus niet de arbeid die de coulombkracht uitoefent ofzo, het is de arbeid die je zou moeten uitoefenen om het deeltje naar de bronlading te brengen en dus niet naar de plaats met de laagste potentiaal.
Cogito ergo sum.

#3

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 22 november 2009 - 14:51

In wezen gaat het altijd om potentiaalverschillen. Meestal is een nulpunt van potentiŽle energie gekozen.
Soms is dat in het oneindige en soms bij ťťn van de ladingen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures