Springen naar inhoud

Relais


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Hilas

  Hilas


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 november 2009 - 08:53

Besten,

Ik moet voor een klein opdrachtje voor school de volgende schakeling zien te tekenen en maken:

Er komt een inbraakisgnaleringsinstallatie in een bedrijfspand.
De baas van dat pand wil dat als de installatie wordt ingeschakeld de overheaddeuren spanningsloos worden gemaakt.
Hiervoor krijg jij vanuit de IBC een potentiaalvrij contact aangeboden.

Ik ben zo ver dat ik weet dat de relais de groep van die deuren uit moet laten gaan. Maar hoe doe je dat? Snap weinig was relais namelijk dus ik loop er best op vast. Wie kan mij er mee helpen?

Alvast bedankt! groeten

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6898 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 25 november 2009 - 16:57

Aan een relais valt weinig te snappen. Het is een contact of een stel contacten die bediend worden door stroom door een spoel te sturen.
Dus met behulp van het contact uit de IBC schakel je de spoel in, en de contacten van het relais gaan open zodat de deurbediening spanningsloos wordt.

#3

luc

  luc


 • >100 berichten
 • 242 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 november 2009 - 08:33

het meest simpele relais voor jouw toepassing is volgens mij een monostabiel relais (NO + bekrachtiging relais = contact, NC + bekrachtiging relais = contact verbroken).

jouw opdracht is dus als er een inbraaksignalering komt dat je een spanningsbron aanzet die de relais bekrachtigd die op zijn beurt de groep uitschakeld (je sluit het aan op de normaly closed) dit lijkt mij het meest logische.

wil je echter vanwege bepaalde redenen het precies andersom doen dan kan dat ook. dan moet je zorgen dat als je een inbraak signalering krijgt dat de spanningsbron wegvalt van het relais (dan moet je het aansluiten op de normaly open.

even voor de duidelijkheid de spanningsbron van het relais is een andere bron als de groep van de deuren.

echter zou je ook alles digitaal kunnen doen denk ik maar daar ben ik niet zo in thuis. Ik werk wel met digitale relais maar die zijn iets gecompliceerder als een simpel NO'tje en NC'tje maar werken op verschillende trappen met verschillende curves en kosten ook wel een zak met geld.

TOEVOEGING: en om de reactie ''geld is geen probleem'' te voorkomen, met een zak met geld moet je denken aan rond de 2000 euro :eusa_whistle:

Veranderd door luc, 26 november 2009 - 08:35

HBO Elektrotechniek student 3de jaar

#4

Bert159

  Bert159


 • >100 berichten
 • 130 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 november 2009 - 19:48

wil je echter vanwege bepaalde redenen het precies andersom doen dan kan dat ook. dan moet je zorgen dat als je een inbraak signalering krijgt dat de spanningsbron wegvalt van het relais (dan moet je het aansluiten op de normaly open.


Dat zou ik niet zomaar doen... als bij brand of in een andere noodsituatie er kabelbreuk optreedt zul je al veiligheidsmechanismen moeten voorzien om de deur te openen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures