Vu moet oppassen voor imago als zwarte universiteit

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 63

Vu moet oppassen voor imago als zwarte universiteit

'VU moet oppassen voor imago als zwarte universiteit'



2 december 2009 - De VU mag niet het imago van ‘zwarte universiteit’ krijgen, zegt collegevoorzitter René Smit. Hij vreest dat, zoals de term ‘zwarte school’ bij mensen veel negatieve associaties oproept, de instroom van veel allochtone studenten geassocieerd wordt met slechtere onderwijsprestaties. Smit zei dat vorige week tijdens een vergadering van de ondernemingsraad.

De VU kent samen met de Erasmusuniversiteit het hoogste percentage allochtone studenten, zo’n twintig procent. Daarnaast telt de VU nog tien procent studenten uit het buitenland. Uit cijfers blijkt dat allochtone studenten gemiddeld slechter scoren.

Van de jongens heeft na vier jaar slechts 22 procent een bachelordiploma gehaald, tegen 55 procent van de autochtone vrouwen, die het best presteren.

Smit stelde nadrukkelijk vóór een actief diversiteitsbeleid te zijn, maar dat moet worden gekoppeld aan excellentie. Als voorbeeld noemde hij het Amsterdam University College, waarvoor de helft van de studenten in het buitenland wordt geworven. Ook moet de universiteit zich inspannen om de studieresultaten van de allochtonen te verbeteren.

Smit benadrukte dat het vooral allochtonen die als eerst in hun familie gaan studeren, gemiddeld meer moeite met de studie hebben. Dat geldt waarschijnlijk ook voor autochtone ‘eerste generatie’ studenten.. De VU wil gaan samenwerken met de University of California in Los Angeles, die bekend staat vanwege het succesvolle diversiteitsbeleid. Een delegatie van die universiteit komt binnenkort naar Nederland. (DdH)

advalvas Vrije Universiteit

Wat vinden jullie?

Reageer