[biologie] Practicum salmonella

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 10

[biologie] Practicum salmonella

Wij willen voor ons profielwerkstuk over voedselvergiftiging kip een tijdje onder verschillende omstandigheden zoals pHwaarde, temperatuur, gebakken/ongebakken en licht/donker verschil laten liggen. Is het mogelijk om zo salmonella te krijgen?

en zo ja, is dit te herkennen onder een microscoop of met een indicator? en wat zijn de gevaren waar we voor moeten oppassen?

mvg Tim

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: [biologie] Practicum salmonella

De kip moet al besmet zijn met Salmonella, dat ontstaat niet spontaan.

Een zoekactie levert op:
However, only 25 (3.0%) of the retail meat samples tested were positive for Salmonella. Bron
Wat inhoudt dat je minstens 33 stukjes vlees van verschillende kippen moet hebben om tenminste 1 besmet exemplaar te hebben. Salmonella kun je onder een electronenmicroscoop wel zien.

Wat wil je precies testen? De groei van Salmonella bij de variabelen die je noemde?
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: [biologie] Practicum salmonella

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 10

Re: [biologie] Practicum salmonella

wij willen inderdaad de groei van salmonella testen bij deze variabelen om erachter te komen welke van deze variabelen de groei het meest beïnvloeden. Dus het is niet zo dat als we verschillende bakjes met een stukje kip achterlaten we salmonella krijgen? is er een andere (minder gevaarlijke) bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt waarbij dit wel kan?

en onder een gewone microscoop is het ook niet te zien?

bedankt voor de snelle reactie :eusa_whistle:

mvg Tim

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: [biologie] Practicum salmonella

Dus het is niet zo dat als we verschillende bakjes met een stukje kip achterlaten we salmonella krijgen? is er een andere (minder gevaarlijke) bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt waarbij dit wel kan?
Bacterien ontstaan nooit spontaan natuurlijk. Het stukje vlees moet al besmet zijn met een bacterie, dit kan een bacterie zijn van de kip zelf (Salmonella, Campylobacter etc.) en een bacterie van degene die het bereidt of bacterien in de omgeving van bereiding (E. Coli, Stafylokokken, Streptokokken etc.).

E. Coli vind je genoeg in ontlasting. Stafylokokken en streptokokken zijn commensalen die overal een beetje rondhangen (op de huid, in de keel etc.) Je zou dus een stukje vlees in aanraking kunnen laten komen met wat onltasting om de groei van E. Coli te testen (en andere smerige beestje die in de ontlasting zitten). Of gewoon het stukje vlees lekker door de handen laten gaan van een aantal mensen om zo de Stafylokokken erop te krijgen (wel je handen wassen natuurlijk! :eusa_whistle: ). Het stukje kip een kwartiertje buiten op de grond leggen werkt ook wel prima om allerlei beestjes erop te krijgen.

Daarna kun je dus met die verschillende variabelen bezig gaan. Maar om op zicht het verschil te zien tussen verschillende bacterien kan lastig zijn. Je kunt ook de bacterien kweken om ze vervolgens met allerlei verschillende

indicatoren aan te tonen, wat je al noemde in je OP.
en onder een gewone microscoop is het ook niet te zien?
Met een hele goede lichtmicroscoop moet het ook wel lukken volgens mij.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 10

Re: [biologie] Practicum salmonella

We zullen eens even overleggen met de TOA of dat mogelijk is om het op school te doen. Bedankt voor je snelle reactie :eusa_whistle:

Reageer