Springen naar inhoud

Gentherapie gebruiken voor genezing adhd


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Rene Albert

  Rene Albert


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 december 2009 - 15:56

Hallo,

Wij zijn bezig met een Profielwerkstuk over ADHD en het genezen daarvan. Wij hadden het idee om ADHD te genezen door middel van gentherapie. Nu waren onze vragen: Is het mogelijk om gentherapie te gebruiken om ADHD te genezen? En hoe gaat gentherapie nou precies in zijn werk? We weten wel dat het met een vector werkt en dat er een virus (niet altijd) word ingebracht in de doelcel, maar niet waaraan de virus zich nu hecht en op wat voor manier word zo'n klein virusdeeltje nou ingebracht in de doelcel?

Met vriendelijke groet,

Rene en Albert

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8398 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 december 2009 - 16:57

Heb je goed begrepen hoe een virale insertie in z'n werk gaat? Het stuk RNA dan daadwerkelijk ingebracht dient te worden (gene of interest) zal door middel van kloneringstechnieken in het RNA van een retrovirus worden gebracht. Door vervolgens dit virus de gastheer te laten infecteren kan je specifiek een soort cel targetten (afhankelijk van het soort virus, ze zijn weefselspecifiek). Een probleem inherent aan retrovirale inserties is de kans dat je door deze insertie een ander endogeen gen muteerd. Virale inserties (zoals HPV) worden niet voor niks in verband gebracht met kanker.

op de engelse wiki zou je genoeg informatie moeten vinden over retrovirussen, de incorporatie van genomisch virus materiaal in het chromosoom van de gastheer, het gebruik in therapien en ook het verband met kanker staat er genoemd. Verder zou je eens kunnen kijken op youtube.


Oke, genoeg over de achterliggende technische aspecten over retrovirussen. Laten we eens kijken wat ADHD voor een ziekte is. Als we weer op de engelse wiki kijken dan zien we een mooie uiteenzetting wat de mogelijke oorzaken voor ADHD zijn. Een hele rataplan aan genetische factoren, invloeden vanuit het millieu en specifiek het dieet van mensen kan bijdragen aan het ontstaan van ADHD. Er zijn een hele verzameling aan theorien die de oorzaak van ADHD proberen te beschrijven.
Dus mocht je al een retrovirus willen gebruiken om ADHD te behandelen en je kan een specifiek gen vinden, dan zal je nooit iedereen kunnen behandelen.

Laten we nog even verder kijken. We kunnen op diezelfde link ook lezen dat ADHD een ontwikkelingsstoornis is (developmental disorder). Dit zijn niet ziekten die typisch met retrovirussen zijn aan te pakken. Retrovirussen zou je juist kunnen gebruiken in ziekten die zich voortdoen in weefsel wat zich nog actief deelt. Hersenencellen delen zich juist (nagenoeg) niet. Lever, darm epitheel en spierziekten zouden bijvoorbeeld een logischere keuze zijn om te behandelen met een retrovirale vector.

Toch, laten we aannemen dat je een retrovirus zou kunnen gebruiken om ADHD te behandelen, dan zou je nog steeds het gen moeten vinden wat je wilt gebruiken. Een korte zoektocht op pubmed geeft mij een aantal hits waarbij de dopamine response (zoals verwacht) vaak is verstoord klik. Je zou van hieruit dan moeten proberen uit te zoeken hoe vaak elk van deze genen een rol speelt in het ontstaan van ADHD. Het gen met de hoogste prevalentie zou dan een logische keuze zijn.
"Meep meep meep." Beaker

#3

Rene Albert

  Rene Albert


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 december 2009 - 17:36

Bedankt voor u reactie, er is ons alleen nog 1 ding onduidelijk. We hebben het internet een beetje doorgezocht over virale insertie, alleen kunnen we er erg weinig over vinden. Wij zouden het erg op prijs stellen wanneer u daar nog wat nadere informatie over kan geven.

#4

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8398 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 december 2009 - 18:20

Was dat nog niet duidelijk uit het filmpje? Het filmpje spreekt specifiek over HIV, maar het principe is op elk retroirus van toepassing. Duidelijker dan dat kan ik het niet uitleggen, meer specifieke vragen kan ik nog wel proberen te beantwoorden. Vragen als 'kan je daar iets meer over uitleggen' zijn erg ruim en dan ook niet duidelijk te beantwoorden.
"Meep meep meep." Beaker

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures