Springen naar inhoud

Kleur


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Frank D

  Frank D


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 december 2009 - 08:37

Waarom veranderen stoeptegels (of bakstenen enz) van kleurintensiteit wanneer ze zijn natgeregend? Water is toch vrijwel kleurloos en als het om een spiegeling zou gaan zouden de tegels vanuit bepaalde richtingen bekeken toch juist lichter moeten zijn ipv donkerder?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 december 2009 - 11:22

Deze topic is verplaatst omdat dit onderwerp niet een eenduidig, relatief eenvoudig antwoord kent waarbij weinig discussie mogelijk is. We menen dat het in "optica en akoestiek" beter tot zijn recht zou kunnen komen, en de topicstarter daardoor beter zou kunnen helpen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3412 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 december 2009 - 12:28

Licht kan een paar tiende millimeter penetreren in gesteente, en het terugverstrooide licht krijgt de kleur van de pigmenten van het gesteente, maar bij droog gesteente kan die kleur gemaskeerd worden door terugverstrooid licht van de porien. Als een poreus gesteente nat wordt dan verdringt water de lucht uit de porien. Het brekingsindexverschil tussen gesteente en porien is dan gering. Het licht kan goed in de steen penetreren, en het terugverstrooide licht heeft de sterkste kleur. Als de steen opdroogt dan verdringt lucht het water uit de porien, en dan gaat het relatief witte terugverstrooide licht van de porien de steenkleur versluieren.

Vergelijk het met het relatief witte schuim op een glas cola. Die relatief witte kleur komt doordat het licht passeert door veel grensvlakken met een groot brekingsindexverschil (lucht/water). Die grensvlakken geven een terugverstrooiing die niet of nauwelijks verkleurd is door de pigmenten in de vloeistof. Maar als het schuim inzakt krijg je de kleur te zien van terugverstroooid licht dat volledig kon penetreren in de donkere vloeistof.

Het is een mooie "Natuurkunde van het vrij veld" vraag. Minnaert zegt het zo: "Het zand, de aarde, de grintwegen krijgen een donkerder en warmer kleur; de eerste regendruppels reeds tekenen zich elk afzonderlijk als donkere vlekken af. Hoe komt dat? - Het water dringt overal in de tussenruimten tussen de zandkorrels. Een lichtstraal, die anders al in de bovenste lagen terugverstrooid zou zijn, kan nu veel dieper indringen eer hij teruggezonden wordt naar ons oog; op die langere weg wordt hij grotendeels opgeslorpt."


Misschien is het een aardig experiment om te kijken of steen nog donkerder kleurt met suikerwater, vanwege een betere match van de brekingsindex.

Veranderd door jkien, 30 december 2009 - 12:39


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures