Springen naar inhoud

- - - - -

Kakkerlakken leveren inspiratie voor rennende robots (met video (aanrader))


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 december 2009 - 10:50

Kakkerlakken leveren inspiratie voor rennende robots

Kakkerlakken zijn geen aaibare beestjes, maar we kunnen heel wat van hen leren.

Deze insecten hebben zich zo ontwikkeld dat ze heel stabiel voortbewegen over ruw terrein. De mens is niets tegenover deze beestjes, als het op rennen aankomt. ‘Kakkerlakken vertragen maar 20 procent, als ze over stenen rennen die drie keer hoger zijn dan hun heupen’, zegt John Schmitt van de Oregon State University.

En ingenieurs dromen precies van robots die moeiteloos die kunstjes uitvoeren. Tegenwoordig bestaan er lopende robots, maar geen enkele kan hard rennen zoals een dier. Bovendien vereisen ze te veel energie en rekenkracht om in de praktijk te gebruiken. Daarom hebben de Amerikaanse wetenschappers de biologische en mechanische basisprincipes onderzocht die kakkerlakken, maar ook parelhoenders, moeiteloos laten lopen. Hoe gebruiken de dieren hun poten om energie te stockeren en te verbruiken en waarom is dat zo belangrijk voor de stabiliteit tijdens het rennen? ‘Kakkerlakken hoeven zelfs bijna niet na te denken over rennen’, zegt Schmitt. ‘Ze doen het gewoon, met spieren die instinctief bewegen. Het is een indicatie dat hun stabiliteit te maken heeft met hun lichaamsbouw en niet zozeer met hoe ze reageren. Dat is wat ingenieurs ook hopen te bereiken.’

Bron: EOS amagazine

Lees verder: http://www.eosmagazi...8/xmfid/12.aspx

De robot in actie:


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures