Springen naar inhoud

Overslaande vonk


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 03 augustus 2005 - 11:29

Deze keer geen liefde, maar pure wetenschap.. Weet iemand nog hoeveel (k)Volt er nodig is voor een vonk van zegmaar 1 mm of 1 cm? Ik heb het ooit geleerd, maar t is helemaal weggezakt, en nu zit ik met een opgevoerde electrische vliegenmepper te spelen en ik ben eigenlijk wel benieuwd in welke orde van grootte het ligt...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Friendly Ghost

  Friendly Ghost


 • >100 berichten
 • 222 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 augustus 2005 - 12:48

Google geeft mij 3 miljoen volt/m: link
"If you're scared to die, you'd better not be scared to live"

#3

Chris777

  Chris777


 • >25 berichten
 • 32 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 augustus 2005 - 13:00

hangt van heel veel zaken af zoals de luchtvochtigheid en luchtvervuiling. Ook is het de vraag hoe je de spanning aanbied. Op het hoogspaningslab van NKF Kabel hadden we een halve bol enigzins in de vorm van een kleine over de lengte doorgesneden rugby bal. Ik ben de naam van deze vorm vergeten maar wat je probeert te bereiken is een egaal elektrisch veld over een oppervlakte. Een kleine beschadiging op deze oppervlakte gaf tot resultaat dat de vonk altijd vanuit die plek schoot. Mogelijk moet je rekening houden met 3KV/mm voor lucht.

Doorslagspanningstesten met geisoleerde kabels waar luchtbellen in zitten slaan dan ook door.

Het gaat dus erg moeilijk worden je vliegenmepper volledig in de vonken te zetten, zodra eenmaal op een bepaalde plaats doorslag plaatsvindt ontstaat in de lucht een verbrandingsbaan welke er voor zorgt dat je juist daar je capaciteit verliest. Over het algemeen wordt je vlieg op je vliegenmepper gewoon geelectrocuteerd, mogelijk met een spanning van een paar 100V. Ik heb wel eens een TL lampje uit een indicatie stopcontact hier op laten branden, ook leuk experiment en wel haalbaar :-)
boem is stoppen... plons is water...

#4


 • Gast

Geplaatst op 03 augustus 2005 - 13:42

De basis van deze vliegenmepper is om de twee anderhalf-voltsbatterijen te vervangen voor een 9-volts blok (past precies met een beetje geweld). De klap wordt dan iets groter en de lol daarmee ook... (vooral als je hem op je collega's uittest)..

Verder is het erg leuk om de ontladingsweerstand eruit te slopen, als je dan eenmaal op t knopje hebt gedrukt en je legt hem aan de kant, dan krijgt dezelfde college een minuut of vijf later nog een klap als hij aan het metalen gedeelte komt :-D

Leuk speelgoed dus na een kleine modificatie *evil grin*

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures