Aluminium met rvs

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 14

Aluminium met rvs

Hallo, ik wil een RVS blindklinkmoer in een aluminium profiel klinken. Dat gaat prima. Echter is mijn vraag, gaat dit snel oxideren of juist niet? Ik vraag dit met het oog op het anode-kathode verhaal. Of kan ik beter een ander materiaal kiezen voor de rvs blindklinkmoeren.

Groeten,

Gebruikersavatar
Berichten: 6.905

Re: Aluminium met rvs

rvs zal altijd roesten/oxideren maar dat klein laagje is sluitend. Op zich maakt het eventueel versneld oxideren niet echt veel uit.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

Berichten: 1.379

Re: Aluminium met rvs

Het probleem zit bij het aluminium. Zie onder trefwoord contactcorrosie. Door het rvs wordt de potentiaal van het aluminium verhoogd in de de zone rond het rvs. Samen met het vocht en het vuil rondom de grens tussen beide metalen komt er een electrochemische cel met het aluminium als anode. Een blindklinkmoer van aluminium is veel beter.

Er is sprake van een potentiaalgradient vlak om de moer. Op grote afstand van de moer is er geen potentiaal verhoging meer van het aluminium en heb je geen last meer van de contactcorrosie.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 2

Re: Aluminium met rvs

Buzzcut schreef:Hallo, ik wil een RVS blindklinkmoer in een aluminium profiel klinken. Dat gaat prima. Echter is mijn vraag, gaat dit snel oxideren of juist niet? Ik vraag dit met het oog op het anode-kathode verhaal. Of kan ik beter een ander materiaal kiezen voor de rvs blindklinkmoeren.

Groeten,
ik kan je uit ervaring vertellen dat als je rvs en aluminium in direct contact met elkaar zet en zeker met popnagels of klinkmoeren dat je stevige verbinding snel uit elkaar zal vallen zeker als je in het aluminium geboord hebt want dan is de beschermende oxide laag verbroken je klinkmoeren vallen er na een jaar al uit.

Berichten: 2

Re: Aluminium met rvs

rvs zal altijd roesten/oxideren maar dat klein laagje is sluitend. Op zich maakt het eventueel versneld oxideren niet echt veel uit.


Misschien begrijp ik je antwoord niet helemaal hoor maar rvs oxideert niet tenzij het in direct contact is geweest met ijzer.

het langdurig contact met aluminium zorgt echter wel voor gaten in het rvs en het verkleurt naar zwart het aluminium wordt witte poeder en valt helemaal uit elkaar.Als het contact verbroken wordt stopt dit proces in tegenstelling tot het contact met ijzer de roestvorming in het rvs blijft terug keren.

Ik ben geen scheikundige maar wel iemand met ervaring betreffende metalen als rvs en aluminium gezien ik nu zo`n 10 jaar in de professionele keukens zit.

Berichten: 1

Re: Aluminium met rvs

Ik heb een vergelijkbare vraag en vroeg me daarbij ook het volgende af: als je de verbinding RVS-aluminium rondom afsluit voor vocht, door deze bijv. In een kit te zetten, kan er dan nog sprake zijn van corrosie, m.i. Is vocht een noodzakelijk onderdeel van dit corrosieproces, zodra er geen vocht bij kan zou contactcorrosie stoppen, is dit een goede aanname?

Michel

Reageer