Springen naar inhoud

Polariteit van stoffen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2010 - 17:49

Goeieavond, ik heb een vraag ivm polariteit van bepaalde stoffen, als je een stof hebt, en het bevat bijvoorbeeld polaire of apolaire bindingen, en je wilt weten of de stof in zn geheel( de hele molecule dus) polair of apolair is, dan moet je niet letten op de soort bindingen( polaire of apolaire) om dat te weten te komen, maar juist op de symmetrie van de stof, nietwaar?

Bijvoorbeeld, we hebben een (grote) molecule en die bevat polaire bindingen, maar de molecule is symmetrisch opgesteld, dus zal de molecule ondanks zijn polaire(covalente) bindingen toch Apolair zijn?

En nog eentje; we hebben een (grote) molecule, en die bevat alleen maar apolaire bindingen (tussen atomen), Maar(!) de hele molecule is asymmetrisch opgesteld, dan is de molecule toch polair?

Besluit; enkel op symmetrie van molecule letten,

symmetrisch; de molecule is altijd Apolair

asymmetrisch; de molecule is altijd polair

Hartelijk Bedankt! :eusa_whistle:

Veranderd door mcfaker123, 05 januari 2010 - 17:56


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 januari 2010 - 09:46

Je gaat na of ladingscentra samenvallen, dus idd. symmetrie nakijken.
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#3

upsilon

  upsilon


 • >25 berichten
 • 93 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2010 - 11:58

Als alle bindingen apolair zijn zal de resulterende molecule ook apolair zijn lijkt me.
BABBAGE

#4

JohnB

  JohnB


 • >250 berichten
 • 711 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 januari 2010 - 11:18

[quote name='mcfaker123' post='579520' date='5 January 2010, 17:49']Bijvoorbeeld, we hebben een (grote) molecule en die bevat polaire bindingen, maar de molecule is symmetrisch opgesteld, dus zal de molecule ondanks zijn polaire(covalente) bindingen toch Apolair zijn?[/quote]

Als de dipoolmomenten elkaar vanwege symmetrie te niet doen, zal het molecuul geen netto dipoolmoment hebben en inderdaad apolair zijn. Dit zou bijv. het geval zijn in CF4.

[quote name='mcfaker123' post='579520' date='5 January 2010, 17:49']En nog eentje; we hebben een (grote) molecule, en die bevat alleen maar apolaire bindingen (tussen atomen), Maar(!) de hele molecule is asymmetrisch opgesteld, dan is de molecule toch polair?[/quote]

Dat is niet waar. Dan zou het vertakte alkaan 2-methylbutaan (isopentaan) volgens jouw regel polair moeten zijn. Bericht bekijken
Besluit; enkel op symmetrie van molecule letten,

symmetrisch; de molecule is altijd Apolair

asymmetrisch; de molecule is altijd polair[/quote]

Blijkt dus niet waar. Je moet altijd letten op het netto dipoolmoment van een molecuul. Hierbij speelt symmetrie natuurlijk wel een rol, omdat de bruto dipoolmomenten elkaar tegen kunnen werken waardoor er geen netto dipoolmoment is en het molecuul apolair is. Ik zou niet uitgaan van regels, maar zelf bij ieder molecuul nagaan of 'ie (a)polair is.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures