Springen naar inhoud

- - - - -

Zoemende paringsdans


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 januari 2010 - 10:26

Zoemende paringsdans
Muggen hebben een uitstekende reden om irritant te zoemen.

Waarom vliegen muggen luid en duidelijk zoemend op je af als ze je bloed willen drinken? Vrij dom, zou je denken, het maakt de kans om doodgeslagen te worden een stuk groter. Maar die kans op een fatale klap nemen ze graag op de koop toe. Hun gezoem stelt ze namelijk in staat om de juiste partner te vinden (Current Biology, 31 december).

De sleutel is harmonie. Als twee muggen in staat zijn om in harmonie te zoemen, dan hebben ze een geschikte partner gevonden. Klinkt hun gezoem samen vals, dan is het einde oefening. Het lukt twee muggen van hetzelfde geslacht per definitie niet om in harmonie te zoemen, hoewel ze wel in staat zijn om de toonhoogte van het gezoem een klein beetje aan te passen. Ook als ze genetisch te veel van elkaar verschillen, resulteert dat in dissonantie. Zo werkt het in ieder geval bij de Anopheles gambiae, beter bekend als de malariamug, waarvan verschillende genetische varianten bestaan.

Bron: Noorderlicht

Lees meer: http://noorderlicht....richt/42942421/

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures