Springen naar inhoud

Vrijmaken lichaam (mechanica/sterkteleer)


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jaep

    jaep


  • >25 berichten
  • 58 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2010 - 14:57

Halo

Ik probeerde volgende oefening uit m'n boek over sterkeleer:

Geplaatste afbeelding
Het probleem ligt hier bij het vrijmaken van het lichaam. We hebben een onbekende horizonale en verticale reactiekracht in de scharnier (A) en een onbekende reactiekracht loodrecht op de staaf in B die ontbonden kan worden volgens de X- en Y-as: x:R(3/5),y:R(4/5). Ik stelde 2 juiste vgl'n op voor het horizontale en verticale evenwicht. Via een momentenvgl rond het punt A kan ik dan de onbekende reactiekracht in B bepalen. Onderaan heb de momentenvgl uitgeschreven en ik bekom voor de reactiekracht in B: 113 Kn. Dit blijkt fout te zijn want de reactiekracht zou 97,59 moeten zijn(zie tek 1)

Ik denk dat de fout zit bij de plaatst van aangrijpen van de resultante van de verdeelde belasting op de balk. Bij de momentenvgl heb ik de verdeelde belasting als 1 kracht beschouwd namelijk: 2,5 m x 50 kN/m = 125 kN en heb deze laten aangrijpen in het midden van de schuine balk, namelijk op coordinaat (5, 0.75)
Is dit dan verkeerd?


Geplaatste afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures