massa radiogolven

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 5

massa radiogolven

ervan uitgaand dat golven veroorzaakt worden door wrijving zou men zeggen dat ook radiogolven een zekere masa moeten hebben (zonder massa is er immers geen wrijving) is dit zo ,en is bekend of te berekenen hoe groot die massa is.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.097

Re: massa radiogolven

Neen, radiogolven hebben geen massa. Het zijn geen golven zoals je die in het dagelijkse leven voorstelt. Ze bewegen zich voort zonder een medium, dus zonder wrijving. Radiogolven zijn een onderdeel van het lichtspectrum, zoals microgolven, infrarood, ultraviolet,... en deze zijn allemaal massaloos.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.279

Re: massa radiogolven

Ze moeten wel massa hebben. EM-golven hebben immers een bepaalde energie (hoe kunnen ze anders strrom opwekken?) en aangezien energie massa is, heeft een EM-golf ook massa.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.097

Re: massa radiogolven

Je bedoelt E=mc². Dit is een formule die opgaat voor deeltjes met een rustmassa. Licht niet, dus je mag deze formule niet op licht toepassen.

En inderdaad energie is massa, maar ik denk dat dit niet altijd letterlijk geïnterpreteerd moet worden, maar in het geval van licht; energie kan omgezet worden in massa. Fotonen, of licht, dus ook radiogolven, hebben geen massa.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.437

Re: massa radiogolven

EM-golven hebben immers een bepaalde energie (hoe kunnen ze anders strrom opwekken?) en aangezien energie massa is, heeft een EM-golf ook massa.
EM golven hebben inderdaad energie. Maar zeker geen massa! Anders zouden ze immers niet met de lichtsnelheid propageren. In het algemeen geldt dat

E = ;) [m2c4+p2c2]

en voor massieve deeltjes geeft dit meestal ongeveer de bekende relatie

E = mc2

maar voor deeltjes zonder massa geeft dit

E = pc

wat je kan herschijven tot

E = h ;) = :shock: omega.gif

Je ziet dus dat massaloze EM golven wel degelijk energie hebben.
Never underestimate the predictability of stupidity...

Re: massa radiogolven

maar als het geen deeltje is, hoe kan het dan door vacuum verplaatsen?

Dit probleem had maxwell toch ook? hij bedacht er de "ether" voor.

In andere woorden licht is een deeltje, maar heeft geen massa. Zou het dan zo kunnen zijn dat de energie constant in massa veranderd en dan weer in energie. Als dit snel genoeg gebeurt dan kun je nooit een massa meten voor licht.

Berichten: 61

Re: massa radiogolven

Een electromagnetische golf is een verstoring (= verandering in de rust toestand) in het electromagnetische veld dat zich als een golf voortplant. Wat dit veld precies is weet niemand (nog), dat het bestaat staat echter vast, immers het is te meten. Ook de verstoring is te meten en de snelheid waarmee het is voortplant.

Reageer