Hybridisatie van alleen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 58

Hybridisatie van alleen

Halo

Ik zou graag weten hoe "alleen", bestaande uit 3 C atomen gehybridiseerd is. Volgens wikipedia:

Beide dubbele bindingen zijn gevormd uit een [url=http:///wiki/Sigma-binding]sigma-[/url] en een [url=http:///wiki/Pi-binding]pi-binding[/url]. De centrale koolstof, C2, is sp-[url=http:///wiki/Hybridisatie_(natuurkunde)]gehybridiseerd[/url], en beide andere koolstof-atomen (C1 en C3) zijn sp2-gehybridiseerd. De hoek tussen beide bindingen op het centrale koolstof-atoom is 180 graden. Derhalve is het molecuul bij de dubbele bindingen lineair. (wikipedia, de vrije encyclopedie)

De 2 buitenste C zijn sp gehybridiseerd omdat deze 2 bindingen moet vormen..en dat kan via een sigma..en de Pz kan de tweede binding vormen.

De middenste C zou vier bindingen moeten vormen...2 langs elke zijde... en dan snap ik niet hoe dit via een sp hybridisatie van de middelste C kan? Zou iemand dit kunnen uitleggen?

Berichten: 478

Re: Hybridisatie van alleen

Het middelste C-atoom is verbonden met twee andere C-atomen met telkens een dubbele binding, dus is er langs elke kant 1 sigma-binding en 1 pi-binding.

Het middelste C-atoom heeft een sp-hybridisatie, omdat het spz en spy elektron van het C-atoom niet mee hybridiseerd, deze staan in voor de (twee) pi-bindingen langs beide kanten. Dat is dus de reden waarom er een sp-hybridisatie optreedt, de pi-bindingen tel je nooit mee. Dus is er 1s en 1p elektron dat dus een sp-hybridisatie geeft (ofwel twee bindingen van het C-atoom).

Opm: Een pi-binding bestaat nooit zonder een sigma-binding.

Wat bedoel je met 'alleen'? Is dat de naam van de stof?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Hybridisatie van alleen

Wat bedoel je met 'alleen'? Is dat de naam van de stof?
Inderdaad. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Alleen_(scheikunde)
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Berichten: 478

Re: Hybridisatie van alleen



Ah, daar had ik nog nooit van gehoord.

Reageer