Springen naar inhoud

- - - - -

Onderzoek van lynn (afrikanen zijn genetisch voorbestemd om een lager iq te hebben) is nogmaals volledig afgekraakt...


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 14 januari 2010 - 23:46

Mocht je er nog steeds aan twijfelen: het onderzoek waarin Lynn (in z'n befaamde boek 'The Bell curve') aantoonde dat het IQ van de zwarte Afrikanen onder de 70 ligt omdat zij genetisch voorbestemd zijn om minder intelligent te zijn dan Westerlingen (met een gemiddeld IQ van 100) is een fabeltje. Dit is nu nogmaals aangetoond door Nederlandse onderzoekers.

Het veelbesproken onderzoek van psycholoog Richard Lynn naar het IQ van Afrikanen rommelt aan alle kanten. Dat blijkt uit studies van Jelte Wicherts, Conor Dolan, Denny Borsboom en Han van der Maas van de Universiteit van Amsterdam en Jerry Carlson van de Universiteit van California (Riverside). De komende tijd worden hun bevindingen gepubliceerd in de tijdschriften Intelligence, Personality and Individual Differences, en Learning and Individual Differences.

Op grond van een veel geciteerde literatuurstudie concludeerde Lynn in 2006 dat het gemiddeld IQ van zwarte Afrikanen (afgezet tegen een gemiddeld IQ van 100 voor westerlingen) onder de 70 ligt. Volgens Lynn zijn deze lage IQ's indicatief voor een laag intelligentieniveau, wat volgens hem zou verklaren waarom landen ten zuiden van de Sahara economisch slecht ontwikkeld zijn. Het onderzoek van Lynn is beroemd binnen de psychologie. Zo werd het aangehaald door onder meer Nobelprijswinnaar James Watson, en de auteurs van het controversiŽle boek The Bell Curve - Intelligence and Class Structure in America (Richard Herrnstein en Charles Murray: Freepress, 1994).

Wicherts en collega's laten na onderzoek van meer dan 100 gepubliceerde studies zien dat er voor de beweringen van Lynn geen bewijs bestaat. Zo heeft Lynn zijn IQ-data selectief gekozen door hoogscorende Afrikanen systematisch buiten beschouwing te laten. Ook stellen de onderzoekers dat de IQ-testscores van Afrikanen niet te interpreteren zijn in termen van een lagere intelligentie, omdat deze scores andere psychometrische eigenschappen hebben dan IQ-testscores van westerlingen. Deze onvergelijkbaarheid van scores was nog niet eerder op systematische wijze aangetoond.

De wetenschappers wijzen erop dat het gemiddeld IQ van Afrikanen van nu ongeveer ligt op het niveau van dat van Nederlanders zo rond 1950. IQ-scores in westerse landen hebben echter een sterke stijging laten zien in de loop van de twintigste eeuw. Gezien deze trend heeft het volgens Wicherts en collega's weinig zin om te beweren dat landen ten zuiden van de Sahara arm zijn omdat hun bewoners lagere IQ-scores hebben. Het gemiddeld IQ van Afrikaanse volwassenen blijkt net zo goed een stijging te vertonen en het is aannemelijk dat deze trend zich verder zal voortzetten als de omstandigheden in Afrika in de toekomst verbeteren.

uit: Onderzoek naar IQ van Afrikanen ver beneden de maat (Gepubliceerd op 14 januari 2010, universiteit van Amsterdam)

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

wijsneus

  wijsneus


 • >250 berichten
 • 391 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2010 - 14:49

Het is zo dat er door de westerse (USA) wereld een hele generatie weg is gehaald uit dit continent,gezonde en levenslustige mensen.
Mede daardoor heeft de Amerikaan zich beter kunnen ontwikkelen dan hun slaven.
Die hadden het continent toen verder gebracht,maar dat kon dus niet.
Zo'n slag heeft altijd effect op de nabestaanden en hun karakter is wat minder verspillend dan de westerling.
De wil om ,,het te maken op deze wereld '' is bij de Afrikaan misschien wat minder,maar dat is een goede zaak.


Minder IQ betekend overigens niet minder mens. :eusa_whistle:

#3

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2010 - 16:44

Plus dat hele boek van Jared Diamond over ecologisch determinisme. Het lijkt me overduidelijk dat breedtegraad en landmassaverdeling een significante rol zullen spelen bij de ontwikkeling van eender welke diersoort.

#4

Zieleleek

  Zieleleek


 • >100 berichten
 • 121 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2010 - 20:44

Zijn de gebruikte/bestaande intelligentietesten niet ontwikkeld vanuit een westers perspectief? Hoe zou een gemiddelde westerling scoren bij BIJ VOORBEELD een Pygmeese intelligentietest, als die zou bestaan en het in een vergelijkbaar quotiŽnt uit te drukken zou zijn? Misschien wel lager dan 70... (Hiermee is natuurlijk niets gezegd over Afrikanen in het algemeen, of bv. Amerikanen. Verschillen tussen willekeurige individuen zijn m.i. gigantisch veel groter dan eventuele verschillen tussen 'rassen'.)

#5

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 januari 2010 - 20:59

Zieleleek, er bestaan ook cultuurvrije IQ-testen, waarbij de culturele achtergrond van de persoon niet meespeelt. Al is het erg moeilijk (en zelfs onmogelijk) om een IQ-test volledig cultuurvrij te maken...

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#6

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9738 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 februari 2010 - 12:46

Testen waarbij je taken moet uitvoeren als het completeren van een reeks (abstracte) figuurtjes of cijfers worden in het algemeen wel gezien als culturally-fair. Maar zelfs daarvan zijn de prestaties nog wel in enige mate afhankelijk van de hoeveelheid genoten onderwijs, en daardoor is het resultaat wellicht niet helemaal zuiver als je vergelijkingen maakt tussen landen.
Victory through technology

#7

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 februari 2010 - 13:13

Testen waarbij je taken moet uitvoeren als het completeren van een reeks (abstracte) figuurtjes of cijfers worden in het algemeen wel gezien als culturally-fair. Maar zelfs daarvan zijn de prestaties nog wel in enige mate afhankelijk van de hoeveelheid genoten onderwijs, en daardoor is het resultaat wellicht niet helemaal zuiver als je vergelijkingen maakt tussen landen.

Inderdaad. Vandaar ook:

Al is het erg moeilijk (en zelfs onmogelijk) om een IQ-test volledig cultuurvrij te maken...

Ik las ergens dat in de vroegste onwterpen van de IQ test gevraagd werd naar wat er ontbrak. Men toonde dan iets in de aard van een tennisveld en een tennisspeler, maar zonder een 'net' in het midden... Het is duidelijk dat zulke vragen erg afhankelijk waren van iemands culturele achtergrond.
En volledig cultuurvrij zal je ze wel niet (nooit?) krijgen, denk ik ook...

Dido

Veranderd door Dido, 01 februari 2010 - 13:13

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures