Springen naar inhoud

moord of niet?


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 09 augustus 2005 - 19:44

Ben ik wettig schuldig aan moord als ik bijvoorbeeld iemand niet help dit gaat sterven.

jurggen (gewoon een vraag

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 augustus 2005 - 19:50

niet voor moord, maar men kan je wel vervolgen voor het verzaken van hulpverlening.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#3

Inxi

  Inxi


 • >25 berichten
 • 31 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2005 - 20:09

En als je als arts/verpleger bijvoorbeeld iemand met een hartstilstand gewoon laat liggen kan je denk ik (mits het aantoonbaar is dat je er was) ook vervolgd worden voor wanprestatie.

#4


 • Gast

Geplaatst op 11 augustus 2005 - 09:04

Ben ik wettig schuldig aan moord als ik bijvoorbeeld iemand niet help dit gaat sterven.

jurggen  (gewoon een vraag


Dat kan, het gaat dan om een omissie delict. Er zijn gevallen bekend waarbij een moeder haar kind dagenlang niet heeft gevoed en het daardoor is gestorven. In dat geval is er eigenlijk sprake van oneigenlijke omissie. Als je iemand zwaargewond op straat ziet liggen, en je geen hulp verleent, kan het zijn dat er sprake is van moord (willens en wetens). Het zal echter wel veel moeilijker te bewijzen zijn dan doodslag.

#5

Henriette

  Henriette


 • >250 berichten
 • 579 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 augustus 2005 - 12:35

Ik heb niet zoveel verstand van rechtspraak. Maar ik geloof dat een ouder een plicht heeft zorg te dragen voor het welbevinden van het kind. Een kind laten doodhongeren komt waarschijnlijk neer op een ernstig verzaken met dood als gevolg...doodslag (want voorbedachte rade is moeilijk aan te tonen denk ik).
Wat een intens droevig verhaal! Fictief hoop ik?

Henriette

#6


 • Gast

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 10:27

Als je iemand zonder EHBO helpt en de gewonde heeft een gebroken nek en je draait dan ietwat zijn hoofd en veroorzaakt daarmee hartstilstand dan wordt je ook weer voor moord aangeklaagt.
Dus eerst 112 bellen.
En dan wachten op hulp.

Als je aan de beademing ligt en je wilt dood betaal je gewoon de stroomrekening niet.
Ze sluiten je gewoon zonder pardon af.
Of je wordt zwerver... die mogen gewoon doodvriezen van de maatschappij.
Hoe zouden ze dat noemen bij Den Haag:
Euthanavriesia ?

En geen hulp verlenen aan mannen , oudere mannen en jonge mannen die opgepakt worden door soldaten en die dan dood geschoten worden is ook een vorm van Euthanasie.
Maar dat is een vorm die niet strafbaar is.

#7

JanMeut

  JanMeut


 • >1k berichten
 • 2116 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 11:28

Als je iemand zonder EHBO helpt en de gewonde heeft een gebroken nek en je draait dan ietwat zijn hoofd en veroorzaakt daarmee hartstilstand dan wordt je ook weer voor moord aangeklaagt.


Pure onzin! Waarschijnlijk niet eens voor dood door schuld, tenzij je het wel heel bont maakt.

Moord is altijd aantoonbaar vooropgezet!

Overigens is het idd niet verstandig om iemand die mogelijk wat gebroken heeft zonder kennis van zaken te hebben te verplaatsen.
β-Damascenon en maneschijn

#8

wim600008149

  wim600008149


 • >250 berichten
 • 575 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 18:21

Men moet een duidelijk verschil maken tussen een aantal dingen :

Enerzijds het juridisch feit waarvan je beschuldigd of officieel verdacht wordt en anderzijds het juridisch feit waarvoor je uiteindelijk effectief veroordeeld wordt. Deze zijn bijlange na niet altijd hetzelfde.

Zo hoor ik hier de juridische term "moord" nogal vaak. Een moord is een doodslag met voorbedachte rade. Je kan natuurlijk wel verdacht worden een moord te hebben gepleegd, en aldus van zo'n feit beschuldigd worden en hiervoor vervolgd worden, toch wil dat niet zeggen dat je ook automatisch hiervoor veroordeeld zal worden. Eventueel, en dat gebeurt nog al eens wanneer het proces gecorrectionaliseerd wordt, wordt de beklaagde veroordeeld nadat de feiten "geherkwalificeerd" zijn geworden.

Bij een assisenproces zal de jury je eventueel "onschuldig" bevinden bij de moordvraag (de vraag of je schuldig bent aan moord), maar eventueel wel schuldig bevinden aan de vraag of je schuldig bent aan doodslag...

Zo kan het feit moord bijvoorbeeld omgezet worden in vrijwillge doodslag door ontoerekeningsvatbaarheid, of uit onderzoeksdaden kan blijken dat de moord dient omgezet te worden in onvrijwillige doodslag of eventueel opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg...

Het feit van het enkel en alleen niet helpen van een medemens in nood zal initieel normaalgezien nooit de juridische kwalificatie moord kunnen krijgen, aangezien de definitie van deze kwalificatie niet overeenstemt met de aard van de werkelijke feiten...

In BelgiŽ is het in bepaalde omstandigheden strafbaar wanneer je verzaakt aan het verlenen van hulp, maar rechters hebben hier een grote appreciatievrijheid, aangezien de definitie van verzaken aan hulp veel interpretatiemogelijkheden toelaat.

Wanneer er beroepsmatig wordt verzaakt, spreekt men van verzuim. Schuldig verzuim is in BelgiŽ strafbaar. Let wel dat schuldig verzuim zeker niet hetzelfde is als een vergissing (verkeerde handeling) van bijvoorbeeld een geneesheer die een blijvende nadelige situatie of zelfs de dood van de patiŽnt tot gevolg heeft.

Hoe zouden ze dat noemen bij Den Haag:  
Euthanavriesia ?

Leuk gevonden ! :shock:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures