Springen naar inhoud

Voetbalclubs


 • Log in om te kunnen reageren

#1

robertje

  robertje


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2010 - 15:12

Hallo allemaal,

Waarom hebben mensen een lievelingsvoetbalclub?
waarom worden zij blij als die club wint?
waarom worden zij aggresief of verdrietig als die club verliest?Ik ben niet bepaald een voetbalfan en ben ook niet bepaald een competatief persoon, maar ik zag laatst op mtv zo een programma over stelletjes waarbij de man voor een of andere honkbalclub was en de vrouw voor een andere club was.
En dat werd ruzie.. Maar waarom?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 11 februari 2010 - 15:06

Je kan dit het beste begrijpen, denk ik, vanuit de sociale identiteitstheorie met daarbij ook aandacht voor 'basking in reflected glory':

Volgens de Sociale Identiteitstheorie (hierna:SIT; Tajfel en Turner, 1979) streven wij allen naar een positief zelfbeeld. Dit zelfbeeld bestaat niet alleen uit een persoonlijke identiteit (bijv. ik ben geduldig, creatief, enz) maar ook uit een sociale identiteit (bijv. ik ben fysicus, etc.). Sociale identiteit verwijst naar de groepen waartoe wij ons rekenen, samen met het emotionele belang en de waarde die wij aan die groepen hechten. Hoe meer wij ons identificeren met een groep, hoe meer die groep wordt ge´nternaliseerd in ons zelfbeeld, en hoe vager het onderscheid tussen de groep en het individu wordt. Wanneer dus een voetbalteam waarmee wij ons sterk identificeren het goed/slecht doet, dan heeft dit dus positieve/negatieve implicaties voor ons zelfbeeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in een sociale context als het Wereldkampioenschap voetbal, waarvan de media het belang tot ongekende proporties opblazen, de prestaties van 'ons' land tot diepe persoonlijke vreugde of verdriet kunnen leiden. Vanuit de SIT verwachten we dat wanneer een groep positief wordt geŰvalueerd, de leden van die groep hun lidmaatschap willen accentueren, omdat dit hun zelfbeeld ten goede komt. Cialdini en zijn medewerkers (1976) voerden een reeks eenvoudig ogende veldexperimenten uit die op briljante wijze de menselijke neiging demonstreren om openlijk zijn/haar verbondenheid met succesvolle teams te benadrukken. Deze tendens werd basking in reflected glory gedoopt. Vrij vertaald betekent dit zich koesteren in de roem die door anderen wordt uitgestraald.

uit: wikipedia
Dus: de club wordt een stukje van onze eigen identiteit (internalisatie) en een succes van de club zorgt er zo voor dat onze zelfwaardering een stuk hoger wordt.

Wat gebeurt er nu als onze favoriete club verliest? Dan wordt ook een stukje van onze eigen identiteit aangetast: onze zelfwaardering krijgt een deuk. We kunnen echter onze zelfwaardering weer verhogen door een zelfverheffingsbias (= self-enhancement) te gaan toepassen:

Self-enhancement is a type of motivation that works to make us feel good about ourselves and to maintain our self-esteem. This motive becomes especially prominent in situations of threat, failure or blows to one's self-esteem. Self-enhancement involves showing preference to positive as opposed to negative self-views.

uit Wikipedia
Dus: we zullen er alles aan doen om er toch weer positief uit te komen. We kunnen dat ondermeer doen door de ander/ de andere club 'naar beneden te halen' (= downward social comparison):

Downward Social Comparisons
Even though upwards social comparisons are the most common social comparisons[84][85], people do sometimes make downwards social comparisons. Downwards social comparisons involve comparing oneself to an individual perceived to be inferior to or less skilled than the self. Downwards social comparisons serve as a form of ego-defence whereby the ego is inflated due to the sense of superiority gained from such downwards social comparisons

uit Wikipedia
Dus, bijvoorbeeld, door aan te geven dat de andere (winnende) club eigenlijk helemaal niet zo goed is of door de supporters van de andere club (terecht of onterecht) te wijzen op hun tekorten enz... Dit alles met als doel: ervoor zorgen dat jouw eigen zelfwaardering weer een stuk beter wordt. Of: zelf weer omhoog klimmen door de ander naar beneden te halen.

Je kan je dan ook wel voorstellen dat dit tot conflicten leidt: de verliezende partij A probeert de winnende partij B te wijzen op haar tekorten om zo toch maar een stuk zelfwaardering te herwinnen.
De winnende partij B daarentegen geniet van de winst van z'n club omdat dit zijn zelfwaardering hoog houdt. En dat zal hij ook vaak extra in de verf zetten: hij toont op allerlei manieren dat hij een supporter is van de club die gewonnen heeft. Wat dan weer een doorn in het oog is van de supporter van de verliezende club.
Als je dan dus partij A en partij B samen zet, dan kan dat wel eens vonken geven... :eusa_whistle:

Dido

Veranderd door Dido, 11 februari 2010 - 15:07

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures