Springen naar inhoud

Nauwkeurigheid schakeling bij bepalen weerstand


 • Log in om te kunnen reageren

#1

natfreak1991

  natfreak1991


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2010 - 09:16

Hallo,


Wij moeten voor natuurkunde een practicum doen van de brug van Wheatstone. Het maken van deze brug en het bepalen van de onbekende weerstanden hiermee is geen probleem, dit lukt ons allemaal aardig. Echter moeten we ook uitleggen waarom bij twee andere schakelingen de weerstandsbepaling niet nauwkeurig is door niet ideaal meetapparatuur, zie de schakelingen hieronder.

Geplaatste afbeelding

Het is dus de bedoeling dat we via deze schakelingen de onbekende weerstanden berekenen, dit lukte ons. Hierna moeten we uitleggen waarom deze waardes niet nauwkeurig zijn. We hebben hetvolgende beredeneerd:

Bij schakeling 1:

Omdat de meetappatuur niet ideaal is gebruiken de ampèremeter en de spanningsmeter dus een bepaalde stroom. Het inzetten van deze apparatuur heeft dus een bepaalde invloed op de stroomkring. De Ampèremeter voor de spanningsmeter die parallel geschakeld is met de onbekende weerstand verbruikt al een beetje van de stroom waardoor de spanningsmeter een klein afwijkende waarde aangeeft. Ook is het gemeten stroomgehalte dat de ampèremeter aangeeft niet hetzelfde als het stroomgehalte die over de weerstand loopt, dit weer ten gevolge van de onnauwkeurige ampèremeter.

Bij schakeling 2:

Bij deze schakeling krijgt de ampèremeter evenveel spanning als de spanningsmeter, dit omdat ze parallel van elkaar zijn geschakeld. Hierdoor krijg je geen afwijking bij de spanningsmeter die bij de vorige schakeling wel optrad. Op dit opzicht is deze schakeling dus beter als schakeling 1. Echter is de schakeling nog steeds niet ideaal, de ampèremeter zal weer een beetje stroom verbruiken waardoor de waarde van de stroomsterkte afwijkt. Het zou veel beter zijn om de schakeling waarmee we de weestanden berekenen geen meetapparatuur zou bevatten of meetapparatuur die wel ideaal is.

Omdat wij zelf niet zo een grote helden zijn in het beredeneren van dit soort onnauwkeurigheden hopen we jullie niet op de lachspieren werken en dat jullie ons misschien feedback willen geven en eventueel willen helpen hoe we dit kunnen verbeteren.


Alvast bedankt!

Groetjes.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6891 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 09 februari 2010 - 10:24

Je zit precies verkeerdom te redeneren.

Schakeling 1: de voltmeter staat rechtstreeks over de weerstand, dus de gemeten spanning is ook de echte spanning over de weerstand.
Maar de voltmeter gebruikt ook een beetje stroom. Dus de amperemeter geeft niet de zuivere stroom door de weerstand aan.

Schakeling 2: de amperemeter staat direct in serie met de weerstand, dus die geeft de juiste stroom door de weerstand aan.
Maar over de amperemeter valt ook een beetje spanning, dus de voltmeter geeft niet de juiste spanning over de weerstand aan.

In beide gevallen kun je de fout door berekening compenseren als je weet wat de eigen weerstand van de meters is. Soms staat dit op het meetinstrument of in de bijbehorende documentatie vermeld. Zo niet, dan moet je dat meten.

#3

natfreak1991

  natfreak1991


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2010 - 10:53

Bedankt voor je reactie, aan de hand van je uitleg hebben we onze beredenering verbeterd en snappen nu ook waarom. We hebben er heel veel aan gehad!

#4

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 24 februari 2010 - 10:57

Je hebt natuurlijk ook te maken met de afleesonnauwkeurigheid bij beide meters.
Enne ..., staan beide meters op nul als ze niet aangesloten zijn???
(Vaak is er een stelschroef om dat in orde te maken.)

Veranderd door thermo1945, 24 februari 2010 - 10:57


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures