Springen naar inhoud

Schaatsen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Pierre92

  Pierre92


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2010 - 14:33

Besten,

Voor mijn PWS doe ik onderzoek naar schaatsen. Een van de theorieen, die over het schaatsen an sich gaan, stelt dat schaatsen kan doordat het ijs smelt door de druk van de schaats. Mijn vraag is: welke formule moet je gebruiken om
dit te berekenen? Zelf dacht ik aan de Clausius-Clapeyronvergelijking, maar ik weet niet of dit de juiste formule is.

Als dit wel zo is, welke waarden moet ik dan invullen voor onder andere het molair gasvolume? Dit is 22,4 bij P=0, maar bij schaatsen is de druk veel hoger.

Groet,
Pieter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47172 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 februari 2010 - 22:52

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 februari 2010 - 17:50

Hallo,
eerst en vooral: rond schaatsen zijn in de wetenschap nog enkele onduidelijkheden. De volgende drie factoren zouden een rol spelen bij het glijden over ijs, en misschien nog veel meer.

1) Fenomeen van surface melting
2) Als PijsLaTeX dan TsmeltpuntLaTeX
3) De wrijving

Laten we beginnen met het laatste; de wrijving. Ijs heeft een relatief kleine wrijvingscoŽfficiŽnt maar bij nader onderzoek is gebleken dat deze niet klein genoeg zou zijn om het effect van schaatsen te kunnen verklaren. Men heeft dus kunnen vaststellen dat ijs "te ruw" is om op te schaatsen.

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het principe van surface melting. Om dit te begrijpen kijken we eerst naar de bijgevoegde figuur.
De figuur stelt het toestandsdiagram van water voor. De verschillende lijnen stellen enerzijds de sublimatielijn, smeltlijn en anderzijds de dampspanningslijn voor. Zo zien we bijvoorbeeld dat water bij 0įC en 1atm gaat smelten en dus m.a.w. overgaat van vast (ijs) naar vloeibaar water. Ook zien we bij 100įC en 1atm water overgaat van vloeibaar naar gas. Het kookfenomeen.

Nu: het fenomeen van surface melting steunt op het volgende principe. Men gaat ervan uit dat wanneer je met je volledige gewicht op schaatsen staat, de druk zodaning groot wordt dat er terug vloeibaar water ontstaat onder de schaatsen. (zie figuur)
Merk op: dit gaat hier enkel over 1 ŗ 2 molecuul lagen dikte!

Het voordeel van ijs met daarboven 1 ŗ 2 molecuul lagen vloeibaar water is dat deze bovenste lagen kunnen gaan roteren. Je kan het ongeveer zien als schaatsen op een vloer vol knikkers.

Om te antwoorden op jouw vraag:

Een van de theorieen, die over het schaatsen an sich gaan, stelt dat schaatsen kan doordat het ijs smelt door de druk van de schaats. Mijn vraag is: welke formule moet je gebruiken om dit te berekenen?

Je hebt geen formule nodig. Je moet het aantonen. Dit laatste zou ik gewoon doen door te berekenen welke druk je uitoefent op het ijs, en vervolgens ga je in het toestandsdiagram kijken.

Groeten

Bijgevoegde miniaturen

 • toestandsdiagram__800x600___2_.jpg
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures