Faseregel van gibbs

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 228

Faseregel van gibbs

Als je een bepaalde component hebt (bijvoorbeeld H2O) en we weten dat er een evenwicht is tussen de gasfase en de vloeistoffase, dan zegt de faseregel van gibbs dat er 1 vrijheidsgraad is, m.a.w. dat er slechts 1 parameter mag gekozen worden en de andere hierdoor vast liggen.

Maar ik begrijp niet goed waarom. Stel dat dat water in een vat zit, en je kent de temperatuur van dat vat en je voegt warmte toe aan het vat waardoor er meer en meer water gaat verdampen , in dat geval moet de druk toch stijgen. Dan is het toch zo dat je de toestand pas kan vastleggen als je de temperatuur en de druk weet ? omdat je pas nadat je de druk en temperatuur kent kan weten hoeveel waterdamp en water er in het vat aanwezig zijn ?

Gebruikersavatar
Berichten: 3

Re: Faseregel van gibbs

Creëert de faseregel van Gibbs geen frame om metingen te kunnen beginnen? In dat geval lijkt het mij logisch dat er altijd een aantal constanten moeten zijn en dat slechts 1 feature variabel mag zijn.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.168

Re: Faseregel van gibbs

Stel dat dat water in een vat zit, en je kent de temperatuur van dat vat en je voegt warmte toe aan het vat waardoor er meer en meer water gaat verdampen , in dat geval moet de druk toch stijgen.
De temperatuur zal door het toevoegen van warmte ook stijgen. Zonder temperatuurstijgeing kan de druk niet stijgen. Bij elke temperatuur zal slechts één dampdruk bestaan. Zie stoomtabel.
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer