Springen naar inhoud

3e wet keppler


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Lord-Zamorak

  Lord-Zamorak


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2010 - 17:29

Ik ben op het moment een practicum voor mijn pws aan het doen waarbij het doel is om de massa van het zwarte gat Sgr. A te berekenen.

Hier heb ik het practicum vandaan: http://www.strw.leid.../SP1/proef3.pdf

De 3e wet van keppler, die begrijp ik wel. De twee formules die er staan om a^2 en b^2 te berekenen heb ik gebruikt om a^2 te berekenen. (ik kwam hierbij op een halve lange as (a dus) van 0,112)

Ook heb ik begrepen dat dit getal dus in arcsecs is, of miliarcsecs? Waar ik nu dus een probleem mee heb, is het omzetten van dit gevonden getal, 0,112 (de halve lange as van de ellipsvormige baan van ster S0-2 om het zwarte gat Sgr.A) in een afstand (AU neem ik aan?). Zou iemand mij kunnen uitleggen hoe ik de afstand in arcsecs (0,112) omzet in een bruikbare afstand voor de 3e wet van keppler (in AU's dus).

Een ander probleem is het berekenen van de P die in de formule van de 3e wet van keppler staat (zie pdf in link). Het practicum is hier wat vaag over, misschien voor andere niet, maar voor mij zeker wel. Ik weet echt niet waar ik moet beginnen om deze omloopstijd van de ster S0-2 om Sgr. A te vinden.

Alvast bedankt!

Veranderd door Jan van de Velde, 16 februari 2010 - 17:32


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47191 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 februari 2010 - 18:22

Gezellig klusje voor een regenachtige zondagnamiddag

(ik kwam hierbij op een halve lange as (a dus) van 0,112)

Als ik meet op het plaatje in de PDF vind ik een waarde van ongeveer 0,09 arcsec?

Ook heb ik begrepen dat dit getal dus in arcsecs is, of miliarcsecs?

Als er geen correctiefactoren in een formule staan, komt er uit een formule altijd iets met de eenheden die je erin stopt. (Als je een afstand meet in meters, en een tijd in minuten, dan zul je zonder correctiefactoren er nooit een snelheid in km/h uitkrijgen hè....)

Zou iemand mij kunnen uitleggen hoe ik de afstand in arcsecs (0,112) omzet in een bruikbare afstand voor de 3e wet van keppler (in AU's dus).


:eusa_whistle: levert wat op:

http://www.astro.uu....nl/grootte.html

Als w de schijnbare diameter van het hemellichaam is, gemeten in boogseconden, en D de afstand van het hemellichaam van de waarnemer in AE, dan is de diameter d van het hemellichaam in kilometers gelijk aan

(Vgl. 1) d = 725*w*D

Bijvoorbeeld: als Jupiter het dichtste bij de Aarde staat dan is zijn schijnbare grootte (gezien vanaf de Aarde) ongeveer 46 boogseconden, en de afstand is dan ongeveer 4,2 AE. Uit de formule volgt dan dat de diameter van Jupiter ongeveer 140.000 km is. Voor Pluto zijn de overeenkomende waarden 0,16 boogseconden, 29 AE, en 3400 km, en voor 2002 LN₆₀ 0,044 boogseconden, 42 AE, en ongeveer 1350 km.Ik weet echt niet waar ik moet beginnen om deze omloopstijd van de ster S0-2 om Sgr. A te vinden.

Je PDF lezen:

Op de SP1 website vind je een tabel met posities ( , ) van de ster S0-2, ten opzichte van Sgr A, zoals waargenomen op verschillende tijdstippen.

Bezoek dus die site?

Of wederom ](*,)

http://www.phy6.org/...ze/Sblkhole.htm

The intense gravity of the black hole prevents any light from escaping it, and it is therefore invisible ("black" indeed!). Its vicinity, however, contains a fairly high density of stars (see here for a picture), including one big star--about 15 times the mass of the Sun and 7 times its radius--which was recently found to go around the center with an orbital period of only 15.2 years (see image above). That star, designated S2 by astronomers, follows an ellipse which at its closest comes within about 124 astronomical units (1 AU=mean Sun-Earth distance) of the center of the galaxy (see illustration). At that time it speeds up to about 5000 km/sec--close to 2% of the velocity of light! Its side facing the black hole is somewhat closer to the black hole than the side facing away, and is therefore pulled more strongly; on a very close approach, such a difference could tear a star apart, but S2 would have to get some 70 times closer before that would happen, at a distance comparable to the orbital radius of Mars.


http://www.eso.org/p...mages/eso0226c/
zamorak.png

Vind je op die SP1-website (geen idee wat dat is) data waaruit je diezelfde 15,2 jaar zou kunnen afleiden?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures