Springen naar inhoud

Nikkelnitraat


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Enko92

  Enko92


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 februari 2010 - 14:58

beste mensen
wij zijn bezig met ons pws. Ons onderwerp is kristalliseren maar nu willen we weten waarom is nikkelnitraat groen welke verklaring zit hier achter alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9372 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 februari 2010 - 17:25

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 februari 2010 - 21:55

Dag Enko,

Als we kijken naar de elektronen configuratie van Ni zien we het volgende:

Ni: [Ar] 3d8 4s2
Op de 3d schil zitten maar 8 elektronen.

De oorzaak van de groenblauwe kleur is het gevolg van een d-d transitie. Hier een 3d natuurlijk.
Verklaring: Men kan de 3d schil nog eens onderverdelen in 2 verschillende subniveaus met een verschillende energie inhoud (zoals te zien in de figuur). Namelijk het t2g met een lagere energie en het eg subniveau met een hogere energie.
Het is mogelijk dat iets (bijv. een lichtstraal) voldoende energie kan leveren aan een van de elektronen van het t2g niveau en zodanig een elektron kan promoveren naar het eg subniveau. De energie nodig om een elektron te promoveren is natuurlijk afhankelijk van de opsplitsingsenergie ∆0 (hoe groter het 'gat' tussen de twee niveaus hoe meer energie nodig zal zijn, en dus hoe groter h.µ zal moeten zijn).

Belangrijk is ook dat de kleur die wij zien de complementaire kleur is die door de stof wordt geabsorbeerd. Je kan dit makkelijk zien in de kleurencirkel.
Aanschouw het volgend voorbeeld.

We zien een stof met een rode kleur, dan is de complementaire kleur (de kleur die de stof absorbeert) geel of groenachtig.
In jouw geval zien we dus een blauw groene kleur. De complementaire kleur is dus ongv. oranjerood. Dit wil zeggen dat licht met een golflengte die overeenstemt met oranjerood voldoende energie bezit om een elektron van het t2g subniveau te promoveren naar het eg subniveau.

Merk op: een d-d transitie zoals hier beschreven kan enkel maar de kleur verklaren indien de d-schil niet volledig ingenomen is of niet volledig leeg is!

Hopelijk was deze uitleg ongeveer duidelijk en ben je er wat mee...indien er toch een probleem zou zijn laat het gerust weten!

Mvg

Kravitz

Bijgevoegde miniaturen

 • d_d_transitie.JPG
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures