Springen naar inhoud

Groeihormoon en igf-i


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Marie-Astrid

    Marie-Astrid


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2010 - 16:33

Goeie middag!

Ik heb vernomen dat chronische oversecretie van groeihormoon (GH) leidt tot insuline-resistentie; want de acute metabole effecten van GH bevatten oa stimulatie van de lipolyse in vetweefsel; inhibitie glucose-opname door de spieren en stimulatie gluconeogense in de hepatocyten. Deze effecten werken de werking van insuline tegen op deze weefsels en worden daarom ook wel "anti-insuline" of "diabetogene" effecten van GH genoemd.

Lange termijn effecten van GH: GH promoot weefselgroei via IGF-I (=somatodmedine = insulin-like-growth-factor-I). Dit IGF-I kan dus hypoglycemie uitlokken en oefent nog andere insuline-achtige effecten uit; nl in het vetweefsel bevordert het de lipogenese en remt het de lipolyse.

Nu ben ik helemaal in de war. Want acuut zou GH dus "anti-insuline" werking vertonen; terwijl het hormoon op lange termijn-uitscheiding via IGF-I voor "insuline" effecten zorgt. Maar bij chronische uitscheiding van GH kan wel diabetes ontstaan en insuline-resistentie? ](*,)

Zou iemand dit kunnen verklaren? :eusa_whistle:

Groetjes van een verward iemand!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures