Springen naar inhoud

De pratende diamant van Harkema (uit Man bijt hond)


 • Log in om te kunnen reageren

#1

berty1

  berty1


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2010 - 21:56
Wat denken jullie? Ik vind die man nogal geschift overkomen, maar verder heb ik geen verstand van stenen of wat dan ook.. was benieuwd naar jullie mening.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8474 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 februari 2010 - 00:07

Er is geen enkel bewijs dat wat deze persoon beweert ook waar is. Experts hebben de steen niet bestudeerd (mocht dit wel zo zijn dan wil ik dit graag weten) en zelf lijkt deze persoon me ook geen expert te zijn dat hem enige ruimte zou kunnen geven om dingen te kunnen beweren.

Kortweg, humbug!
"Meep meep meep." Beaker

#3

Kalkoen

  Kalkoen


 • >250 berichten
 • 389 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2010 - 13:27

Op basis van deze foto kan ik totaal niet uitmaken of het inderdaad om een diamant gaat. Als het dan toch zo een grote diamant is zoals deze steen, dan is deze persoon alvast multi multi miljardair, op basis van het aantal karaat, mocht hij hem laten slijpen. De kwaliteit echter is vermoedelijk beduidend laag... het is dus weinig waarschijnlijk dat deze steen volledig uit diamant bestaat.

Persoonlijk heb ik het heel moeilijk om te geloven dat dit een diamant is, maar wetenschappelijk gezien wil ik wel enige achtergrond geven van wat wel zou kunnen en dikwijls wordt vastgesteld bij meteorietinslagen (los van dit specifiek verhaal). Zoals je wel weet, is diamand een vorm van koolstof die zich vormt bij zeer hoge drukken en betrekkelijk hoge temperaturen. Bij welke combinaties van druk en temperatuur, dat geeft volgend diagram aan:

Geplaatste afbeelding

Hieruit blijkt dat hoge drukken vooral diamand garanderen, maar bij niet te hoge drukken, maar wel hoge temperaturen, zal eerder grafiet (zoals in een potlood) ontstaan. In de aarde is het zo dat de combinaties van druk en temparatuur die voorkomen, ruwweg door het grafietveld gaan. Slechts bij uitzondering als om één of andere reden de temperatuur iets kan verlaagd worden (door inbreng van kouder materiaal), kan diamant stabiel worden. Bij voorkeur gebeurt dit onder dikke continentale platen, omdat daar het materiaal iets kouder is en er toch voldoende druk is. Met kouder bedoel ik niet 5 graden ofzo, maar effectief een 500 tot 800° C. Warm materiaal, dan moet je je iets voorstellen in de orde van over de 1000° C.

Nu, er is vastgesteld dat sommige meteorietinslagen voldoende druk genereren bij voldoende lage temperaturen, zodanig dat het aanwezige koolstof (bv. gras of planten van op aarde of eventueel grafiet of zelfs diamand dat door de meteoriet zelf wordt aangebracht) onmiddellijk veranderd in diamand. Hierbij is het wel zo dat deze diamand doorgaans slechts enkele micrometers groot is. Een blok als in de film is dus vrij onwaarschijnlijk, eerder iets als een fractie van de punt van een naald. Echter, het kan natuurlijk zijn dat niet heel het blok, maar slechts minuscule deeltjes van het blok microkristalijn diamant bevat. Op het blok is een gepolijst vlak te zien. Dit zou er kunnen op wijzen dat er een snijvlakje is aangemaakt dat onder de petrologische microscoop is bestudeerd en waar inderdaad microkristalijn diamant in zou zitten. In die zin zou het verhaal enigszins waar kunnen zijn.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures