Springen naar inhoud

secundaire elektronen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Iceman1987

  Iceman1987


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 augustus 2005 - 13:16

Misschien een hele stomme vraag, maar wat zijn secundaire elektronen ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Iceman1987

  Iceman1987


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 augustus 2005 - 13:59

kan iemand mij misschien ook uitleggen wat men met de dikgedrukte gedeelte bedoeld?

De wisselwerking van neutronen met materie verloopt heel anders dan de interactie van de tot nu behandelde soorten ioniserende straling. Doordat het neutron ongeladen is, ondervindt het geen inwerking van het elektrisch veld van de atoomkern en kan het dus die ongehinderd naderen. Soms treedt dan een botsing op, maar ook kan het neutron worden opgenomen in de kern (vangstreactie). In het laatste geval bevindt de kern zich in een aangeslagen toestand, waarbij het teveel aan energie vrijwel momentaan weer wordt uitgezonden als gammastraling. In sommige gevallen blijft de aangeslagen toestand langer bestaan. Men spreekt dan van een isomeer. In plaats van gammastraling kunnen ook deeltjes worden uitgezonden waarbij veelal een radioactieve kern overblijft. Het proces van vorming van radioactieve kernen wordt activering genoemd. De bij een botsing door een neutron aan de atoomkern overgedragen energie is groter naarmate de massa van de kern meer overeenkomt met de massa van het neutron. Doordat biologisch weefsel veel water bevat is de verstrooiing (elastische botsing) aan waterstofkernen (protonen) bijzonder belangrijk voor de biologische werkzaamheid van neutronen. Bij inelastische botsingen ontstaan ook aangeslagen kernen waaruit ook gammastraling kan ontstaan. De energieoverdracht tussen neutron en atoomkern bij een elastische botsing is afhankelijk van de wijze van botsen bijvoorbeeld frontaal of schavend.

#3

Bruce

  Bruce


 • >100 berichten
 • 200 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 augustus 2005 - 21:30

wat zijn secundaire elektronen ?


De term secundaire elektronen wordt o.a. gebruikt bij elektronen-microscopie/spectrografie. Je hebt signalen van elektronen die direct uit het te meten materiaal afkomen en signalen van elektronen die dat niet zijn en geen relefante informatie bevatten. Deze tweede groep wordt wel eens secundaire elektronen genoemd.

Doordat biologisch weefsel veel water bevat is de verstrooiing (elastische botsing) aan waterstofkernen (protonen) bijzonder belangrijk voor de biologische werkzaamheid van neutronen.

Beetje vage zin.
Ik denk dat ze bedoelen dat neutronverstrooing aan biologisch weefsel, een goede manier is om te onderzoeken wat de rol is van neutronen(vangst) in de biologie (in biologische weefsels) en wat daarvan de gevolgen zijn.

#4

Iceman1987

  Iceman1987


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 augustus 2005 - 21:33

Yes eindelijk antwoord. Dankje :shock:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures