Springen naar inhoud

Beschrijven werking triode


 • Log in om te kunnen reageren

#1

natfreak1991

  natfreak1991


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2010 - 10:46

Hallo allemaal,

Bij een practicum voor natuurkunde moesten we aan de hand van een schakeling van een triode beschrijven wat een triode precies is en hoe deze werkt. We hebben geprobeerd om de triode te beschrijven aan de hand van de schakeling en ook moesten we verklaren waarom de schakeling op het papier fout was, er was iets vergeten. Namelijk de verbinding tussen de kathode en het metaalrooster, deze is er niet in de schakeling op het papier en deze moeten we wel aansluiten om de triode te laten werken. Ook dit hebben we proberen te verklaren. We hopen dat jullie ons feedback en eventueel wat tips kunnen geven om onze uitleg aan te passen.

Uitleg over de triode van ons:

Omdat we nog nooit eerder met een triode te maken hebben gehad en dus ook niet precies weten wat een triode is gaan we als eerste beschrijven wat een triode precies is. Een triode, oftewel een thermische diode, is in feite niets anders dan een temperatuursgevoelige weerstand. De weerstand veranderd door de temperatuur, als de gloeispanning hoger is zal er meer stroom door de triode gaan lopen, de weerstand wordt dan dus lager. Een triode is een elektronenbuis met drie elektroden, naast de anode en de kathode heeft hij ook nog een stuurrooster tussen de anode en de kathode. De elektronenstroom die van de kathode naar de anode gaat kan worden beÔnvloed door het aanwezige stuurrooster, maar omdat wij bij onze proef de spanning op het rooster gelijk houden met de spanning op de kathode door deze met elkaar te verbinden zullen de elektronen gewoon oversteken en geen afwijking krijgen. Onder de kathode is een gloeidraad aanwezig om de elektronenbuis op temperatuur te brengen, als je hiermee de elektronenbuis verwarmt gaat een stroom lopen en wordt de weerstand dus minder. Bij een bepaalde gloeispanning opent de elektronenbuis als er een kleine spanning op staat, deze elektronen kunnen dan oversteken vanaf de kathode naar de anode en er gaat zo een stroom lopen. Op deze manier kan je dus ook temperaturen meten, als je de gloeispanning vervangt door een andere warmtebron kan je aan de hand van bekende weerstandswaarde de temperatuur van deze warmtebron achterhalen. Wanneer de negatieve spanning op het rooster ten opzichte van de kathode zo groot is dat het elektrische veld van de anode wordt overtroffen, wordt de stroom volledig geblokkeerd. Zie de figuur hieronder voor een overzicht van de schakeling.

Uitleg over wat vergeten is in de schakeling:

De schakeling zoals op het stencil gegeven zal standaard geen elektronen doorlaten, in de schakeling is vergeten een verbinding te maken tussen de kathode en het metaalrooster tussen kathode en de anode. Als deze aansluiting er niet is wordt het metaalrooster negatief geladen, want de elektronen stromen erheen en worden geabsorbeerd. Omdat negatief negatief afstoot, stromen de elektronen na een tijdje niet meer naar het metaalrooster, waardoor de stroom ophoudt. Als we de kathode en het metaalrooster verbinden wordt het in essentie ťťn lange kathode, waardoor het rooster geen invloed meer heeft. Wat er dus nog ontbreekt aan de schakeling en dus toegevoegd moet worden is een verbinding tussen het metaalrooster en de kathode.

Alvast heel erg bedankt dat jullie ons willen helpen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

EvilBro

  EvilBro


 • >5k berichten
 • 6935 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 februari 2010 - 14:47

Een triode, oftewel een thermische diode, ...

Dat lijkt mij toch niet. Waar heb je deze informatie vandaan? (In ieder geval niet van wiki.)

Zie de figuur hieronder voor een overzicht van de schakeling.

Welke schakeling?

#3

mcs51mc

  mcs51mc


 • >250 berichten
 • 470 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2010 - 19:35

De triode is gewoon de voorloper van de transistor!
Niets van "temperatuur gevoelige diode". Je hebt die indruk misschien gekregen om je metingen gedaan hebt terwijl de lamp aan het opwarmen was.

Eventjes tussendoor: Ben je zeker dat het practicum natuurkunde was en niet prehistorische voorgeschiedenis??

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures