Springen naar inhoud

Soortelijke weerstand menselijk lichaam en water


 • Log in om te kunnen reageren

#1

alphie

  alphie


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2010 - 13:22

ik moet voor mijn profielwerkstuk van natuurkunde weten wat de soortelijke weerstand is van het menselijk lichaam en van regenwater.
het profielwerkstuk gaat over onweer.
ik heb geprobeerd de soortelijke weerstand van een onderarm van een mens te berekenen, en dat heb ik als volgt gedaan:

R= (p x L) / A

R = de weerstand in Ohm
p = soortelijke weerstand in Ohm/meter
L = de lengte in meter
A = de dwarsdoorsnede in m˛stel je neemt de volgende waarden aan:
R = 750 Ω (weerstand normale huid)
L = 0,30 meter
A = 0,0058 m˛

De formule R= (p x L) / A is om te bouwen naar R= p x (L/A).
En die formule is vervolgens weer om te bouwen naar ρ = R / (L/A)
Als je dan de gegevens invult krijg je als antwoord:
ρ = 750 / (0,30/0,0058) = 14,5 Ω/m

deze uitkomst lijkt me nogal laag, of heb ik dat verkeerd?

verder wil ik graag weten wat de soortelijke weerstand is van regenwater, ik heb overal gezocht maar kon nergens wat vinden. ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3419 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 februari 2010 - 15:01

... Als je dan de gegevens invult krijg je als antwoord: ρ = 750 / (0,30/0,0058) = 14,5 Ω/m. Deze uitkomst lijkt me nogal laag, of heb ik dat verkeerd?

Verder wil ik graag weten wat de soortelijke weerstand is van regenwater, ik heb overal gezocht maar kon nergens wat vinden. ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen.

Jouw waarde van 14,5 Ωm (geen breukstreep in de eenheid!) is eigenlijk nogal hoog vergeleken met de soortelijke weerstand van bloed en spierweefsel en dergelijke. Misschien past het bij botweefsel. Het is niet duidelijk hoe je de meetwaarde van 750 Ω precies verkregen hebt, maar mogelijk was dat voor een groot deel de hoge weerstand van een klein stukje huid. Die weerstand ontbreekt in je model van een simpele volumegeleider.

Zuiver regenwater is gedestilleerd water, dat is een heel slechte geleider.

#3

alphie

  alphie


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2010 - 16:03

die 750 Ω heb ik uit een meting van het volgende experiment http://www.scholiere...rkstukken/29841
zou iemand de soortelijke weerstand van een onderarm of een compleet menselijk lichaam nog eens na kunnen rekenen voor mij? Ik kom er niet uit en zoals jkien zei blijkt mijn waarde nogal hoog te zijn.

maar als regenwater een slechte geleider is, hoe is het dan te verklaren dat je overlevingskans kleiner is wanneer je in de regen loopt en het onweer dan wanneer het droog is en het onweert?

#4

physicalattraction

  physicalattraction


 • >1k berichten
 • 3268 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 februari 2010 - 18:00

Mij lijkt niet dat regenwater zo een slechte geleider is. Op Wikipedia valt bijvoorbeeld te lezen: “Clean” or unpolluted rain has a slightly acidic pH of about 5.2 but unpolluted rain also contains other chemicals. Ook staat er dat tijdens een onweersbui er stikstofoxide wordt gevormd, welke de pH verder verlaagt. Dit noemt men zure regen. Een lage pH waarde houdt in dat er veel ionen zijn, dus is de elektrische geleidbaarheid in het algemeen hoger.

#5

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3419 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 februari 2010 - 21:33

die 750 Ω heb ik uit een meting van het volgende experiment http://www.scholiere...rkstukken/29841
zou iemand de soortelijke weerstand van een onderarm of een compleet menselijk lichaam nog eens na kunnen rekenen voor mij?

Als je een stroomlijn volgt dan gaat de stroom dwars door de huid, dan door het inwendige van de arm, en tenslotte nog een keer dwars door de huid, dat zijn als het ware drie weerstanden in serie. Je formule is niet goed toepasbaar op die drie weerstanden in serie; hij is alleen toepasbaar op het inwendige. Maar uit je werkstuk blijkt dat je vooral geinteresseerd bent in de weerstand van de huid, want die varieert bij de leugendetector. Dat is dus lastig.

#6

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2010 - 19:15

Ik heb eens de z.g. leugendetector van de sekte Scientology onderzocht. Die gebruiken hem bij hun interviews met clienten.
Het bleek echter een gewone weerstandmeter met batterij te zijn zoals je die vindt op elke universeelmeter.
Het ging daarbij om het meten van de huidweerstand aan de binnenzijde van de hand. Die kan plotseling veranderen als je gaat zweten bij een moeilijke vraag.

Voor het meten van de lichaamsweerstand zou ik liever kiezen voor de vierpuntsmethode met vier op de huid geplakte electroden, op enkels en polsen. In hoeverre deze lichaamsweerstand gerelateerd is aan lichaamsfuncties of eigenschappen weet ik niet. In ieder geval wordt de huidweerstand erbij ge-elimineerd.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures