Springen naar inhoud

Elektronenschillen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

unick01

  unick01


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2010 - 21:08

Hallo,

Ik heb net bij kwantum mechanica iets gehad over elektronenschillen. Je kon ze schrijven als 2S^2 2P^5 ofzo. Kan iemand mij deze schrijf wijze even uitleggen zodat ik een bepaald element kan herkennen. Want voor de rest snap ik niks van wikipedia.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 maart 2010 - 13:03

De pagina op Wikipedia is inderdaad niet heel erg overzichtelijk. Maar op die pagina staat wel een tabel die je verder zou kunnen helpen, onderaan bij "Golffunctie". Daarin staat voor iedere n (1,2,3,..) welke subschillen er bestaan: Voor n=1 bestaat alleen de s-subschil, voor n=2 bestaat de s-subschil en de p-subschil. En verder staat in die tabel hoeveel elektronen er in iedere subschil passen: In de s-subschil 2, in de p-subschil 6, enzovoort.

Die schillen geven "gewoon" weer waar en op welke manier een elektron om de atoomkern kan zitten. Alleen op/in die schillen kan een elektron bestaan.

De weergave

1s2 2s2 2p5

geeft aan dat er 2 elektronen in 1s zitten, 2 elektronen in 2s en 5 elektronen in 2p. In totaal dus 9 elektronen. Het gaat hier dus om een deeltje waar 9 elektronen omheen zitten. Dat is dus waarschijnlijk een F-atoom (atoomnummer 9). Maar het zou ook een Ne+ ion kunnen zijn: Neon heeft van zichzelf 10 elektronen, maar als je er veel energie instopt kun je er 1 elektron "uitkegelen".

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures