Springen naar inhoud

Permanente magneten (laten) maken


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Hapsap76

  Hapsap76


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 maart 2010 - 14:57

Hallo,

Permanente magneten worden volgens mij gemaakt door een magnetiseerbare legering (nikkel, cobalt, ijzer, neodymium) te smelten, vervolgens in een vormpje te gieten en dit geheel in een (elektro-)magnetisch veld te laten afkoelen.
Eenmaal afgekoeld in vaste vorm zal het nieuwe mengsel de magnetische eigenschappen (die hij in vloeibare vorm overnam van het omliggende magnetische veld) vasthouden.

Voor zover klopt het geloof ik?

Nou is mijn vraag: is het mogelijk om de magnetische polen in dit gietstuk EXACT op een bepaald punt te centreren?

Ter verduidelijking:
Stel je giet een (van bovenaf gezien) rechthoek, een staafmagneet;
Normaal gemagnetiseerd zouden de polen noord en zuid op de kopse kanten terecht komen; leg een ijzeren balletje op de staaf en hij zal naar een van de polen rollen om daar, op de kopse kant, te blijven liggen/hangen/steken.
Nu wil ik echter dat de magnetische polen (het sterkste punt, daar waar de magneetlijnen/velden in- en uit-gaan) exact op éénderde van de staaf gecentreerd zijn; een ijzeren kogeltje zou dan exact naar dat punt (éénderde) toe rollen; niet naar de kopse kant, want daar is het magnetisch veld kleiner.

Is dit mogelijk? Heeft iemand misschien een tip waar ik zou moeten kijken om zoiets te laten maken?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47177 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 maart 2010 - 19:28

Nee, dat is niet mogelijk. Misschien zou je het nog voor elkaar krijgen om het magnetiseren van de uiteinden te beperken, maar dan nog zullen de veldlijnen de niet permanent gemagnetiseerde uiteinden blijven volgen liever dan door de lucht te gaan. Experimentje ter bevestiging: neem een staafmagneet en verleng die aan weerszijden met een los stukje weekijzer. Zoek de veldlijnen door je verlengde magneet onder een papiertje te leggen en er ijzervijlsel overheen te strooien.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Hapsap76

  Hapsap76


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 maart 2010 - 23:35

Hi Jan,

Bedankt voor je snelle antwoord! Mijn reactie is ertussendoor geplaatst...

Nee, dat is niet mogelijk. Misschien zou je het nog voor elkaar krijgen om het magnetiseren van de uiteinden te beperken, maar dan nog zullen de veldlijnen de niet permanent gemagnetiseerde uiteinden blijven volgen liever dan door de lucht te gaan....

Ok, maar dat zegt nog niet waar het zwaartepunt van de magnetisering zal liggen, toch? Die zal dan toch liggen op het punt waar het meest gemagnetiseerd is?

... Experimentje ter bevestiging: neem een staafmagneet en verleng die aan weerszijden met een los stukje weekijzer. Zoek de veldlijnen door je verlengde magneet onder een papiertje te leggen en er ijzervijlsel overheen te strooien.

Ok, ik begrijp dat de veldlijnen liever door weekijzer gaan dan door lucht, maar het draait me dus om het magnetische zwaartepunt van een permanent magneetje: kun je dit zwaartepunt dus exact lokaliseren als je hem maakt.

Jouw antwoord is dus dat dat niet kan?

Veranderd door Hapsap76, 08 maart 2010 - 23:36


#4

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47177 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 maart 2010 - 23:56

Ok, maar dat zegt nog niet waar het zwaartepunt van de magnetisering zal liggen, toch?

Dat lijkt me niet zo'n geweldig schokkende invloed hebben op je waarnemingen van het gedrag van een balletje zoals je dat beschrijft. Wat je balletje gaat zoeken is een maximale dichtheid van veldlijnen. Als je een staafmagneetje aan één zijde verlengt (behoorlijk asymmetrisch dus) met een staafje van 20 cm weekijzer zal je balletje nog steeds de kopse kanten van het geheel opzoeken, want daar zijn de veldlijnen het dichtst. Die blijven in dat weekijzer ook gewoon bij elkaar.

Ik denk niet dat je mag spreken van een "zwaartepunt van magnetisering" . De magnetische kracht is niet gericht over rechte lijnen die, net als bij een elektrisch of een zwaartekrachtveld, netjes naar één (middel)punt wijzen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures