Springen naar inhoud

- - - - -

Geen aardolie meer nodig voor plastic


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 maart 2010 - 13:57

Geen aardolie meer nodig voor plastic

Nieuwe katalysator maakt plasticproductie van aardgas efficiŽnt
Per jaar produceert de wereld zoín 130 miljoen kilo etheen, de belangrijkste grondstof voor plastic. Die gigantische industrie is nu nog afhankelijk van aardolie. En die raakt op. NWO-onderzoeker Tymen Tiemersma heeft mogelijk een oplossing gevonden voor dit probleem. Met zijn nieuwe reactor kunnen we gemakkelijk plastic maken van aardgas, en in de toekomst dus ook uit biogas. Tiemersma promoveert op 5 maart aan de Universiteit Twente.

Tiemersma vond een ogenschijnlijk doodeenvoudige oplossing voor een van de grootste problemen voor plasticproductie uit aardgas. Als je plastic wilt maken uit aardgas, moet je eerst aardgas omzetten in etheen. Dat lukt nu wel, maar er is ťťn fundamenteel obstakel: het proces genereert ontzettend veel warmte, te veel om makkelijk af te kunnen voeren. Hierdoor is het omzetten van aardgas veel te duur en kost het veel energie. Maar aardgas wordt niet alleen gebruikt om etheen uit te vangen. De industrie maakt van aardgas ook synthesegas, een mengsel van koolmonoxide en waterstof. En laat voor de productie van synthesegas nou net heel veel warmte nodig zijn. Juist. Een en een is twee, dacht ook Tymen Tiemersma.

...

Lees verder: http://www.nwo.nl/nw...ges/NWOP_838J99

Bron: NWO

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures